Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

državni ministar

Forto: Nulti prioritet je osigurati širokopojasni internet u svim školama u BiH

forto
Foto: MKTBiH

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina u značajnom zaostatku za zemljama Evropske unije kada je riječ o procesu digitalizacije i digitalne transformacije

Bosna i Hercegovina ima kapacitete napraviti bum u digitalnoj transformaciji u godinama koje su pred nama – poručio je ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto obraćajući se na ministarskom sastanku ‘Digitalna transformacija u regiji zapadnog Balkana’ koji se održava pod okriljem Bledskog strateškog foruma.

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina u značajnom zaostatku za zemljama Evropske unije kada je riječ o procesu digitalizacije i digitalne transformacije.

Istovremeno, dodao je ministar Forto, “imamo osnova biti optimisti jer je IT industrija trenutno jedna od najbrže rastućih u Bosni i Hercegovini, a to je ujedno i najveći kapital naše zemlje koji treba biti iskorišten te zajedničkim djelovanjem dovesti do digitalne transformacije u interesu svih građana”.

Usvajanje strateških dokumenata kao što je Strategija širokopojasnog pristupa internetu, usklađivanje zakonodavstva o elektronskom potpisu u BiH sa EU direktivama, pristupanje evropskim projektima digitalizacije kao što je Digital Europe, samo su dio aktivnosti na kojima Ministarstvo intenzivno radi i koje će ishoditi značajna sredstva EU kao i ulaganja u digitalnu infrastrukturu. To je preduvjet digitalne transformacije i pokretanja e-servisa koji će mnoge procese učiniti jednostavnijim, ali i finansijski povoljnijim za naše građane.

-Nulti prioritet je osigurati širokopojasni internet u svim školama u Bosni i Hercegovini, jer to je kao izgradnja autoceste budućnosti – zaključio je ministar Edin Forto, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.