Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jubilej

Golf slavi 50 godina proizvodnje, jedan radnik montirao je svih 8 generacija

golf radnici
FOTO: VW

Do danas je u Wolfsburgu proizvedeno više od 48 miliona vozila, više nego u bilo kojoj drugoj tvornici automobila u svijetu

Volkwagen je u Wolfsburgu proslavio 50 godina proizvodnje Golfa. Serijska proizvodnja prve generacije modela započela je u proljeće davne 1974. Nicola Benenati je dio ove priče već 45 godina, a ujedno je radio u produkciji svih osam generacija.

Gosti u hali 12 glavne tvornice bili su zaposlenici, Upravni odbor marke predvođen izvršnim direktorom Thomasom Schäferom, predstavnici upravnog odbora Grupe i radničkog vijeća te predstavnici lokalnih političara, piše Klix.

Montirao svih osam generacija Golfa

Premijer Stephan Weil naglasio je ekonomsku važnost VW Golfa za pokrajinu Donju Sasku i Njemačku kao poslovno mjesto. Fokus svečanosti, koju je pratio Volkswagen Big Band, bio je na zaposlenicima tvornice.

Među njima je i Nicola Benenati, koji već 45 godina radi u proizvodnji Golfa i koji je radio na montaži svih osam generacija modela.

golf jubilej
FOTO: VW

Još jedan od najstarijih zaposlenika je i Roland Walter, koji je svjedočio počecima proizvodnje Golfa II prije 40 godina u tada novoizgrađenoj hali 54. Walter je u razgovoru s Viktorom Schokeom, mlađim majstorom u hali 12, raspravljao o tome kako se proizvodnja drastično promijenila u proteklih pedeset godina.

Za to vrijeme više od polovice od 37 miliona Golfova prodanih širom svijeta proizvedeno je u sjedištu marke u Wolfsburgu, odnosno više od 20 miliona primjeraka Volkswagenovog kompakta. Zaposlenici su također, povodom 50. godišnjice, predstavili vrlo poseban jubilarni Golf.

gol osam generacija
FOTO: VW

Oko 70.000 zaposlenih u Wolfsburgu

Srce marke Volkswagen nalazi se na kanalu Mittelland između Hannovera i Magdeburga. Tvornica u Wolfsburgu je sjedište Volkswagenovih putničkih automobila i najveća je tvornica automobila u svijetu s oko 70.000 zaposlenih.

Golfu uz bok je i legendarna Buba

Do danas je u Wolfsburgu proizvedeno više od 48 miliona vozila, više nego u bilo kojoj drugoj tvornici automobila u svijetu.

S više od 20 miliona vozila, Golf je model koji se najduže izrađuje na tom mjestu. Na drugom mjestu, s gotovo 12 miliona prodanih vozila, nalazi se legendarna Buba, koja se u Wolfsburgu proizvodila od 1945. do 1975. godine. Trenutno se u Wolfsburgu, osim Golfa i Golfa Varianta, proizvode i Touran i Tiguan. Novi model Tayron će biti dodan krajem godine.