Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

totalni preokret

Lamborghini je bio na ivici propasti, sada su napravili čudo koje nisu ni sanjali

lamborghini
FOTO: lamborghini

Spoj njemačke tehnologije i italijanskog dizajna u crossover pakiranju se toliko svidio poklonicima da sada Urus čini šest od svakih deset prodanih Lamborghini vozila

Prije samo 25 godina Lamborghini je bio na ivici propasti, a danas ruši sve rekorde.

Krajem prošlog milenija Lamborghini je u postavi imao samo jedan model, brutalni i vremešni Diablo. Kad su stigli Audi i Volkswagen godišnja prodaja je iznosila svega nekoliko stotina primjeraka. Nijemci su odmah unijeli značajne promjene u proizvodnom procesu, drastično podigli stepen finalne izrade i prodaja je počela rasti.

A onda su stigli i novi modeli, Gallardo i Murcielago i Lamborghini je prodisao punim plućima.

U međuvremenu su stigli i neki nasljednici, a onda se dogodio prelomni trenutak – stigao je Urus. Prvi super-SUV na svijetu pokretan V8 motorom je bio pun pogodak.

Spoj njemačke tehnologije i italijanskog dizajna u crossover pakiranju se toliko svidio poklonicima da sada Urus čini šest od svakih deset prodanih Lamborghinija. I tu dolazimo do postignuća o kojima se u Lamborghiniju vjerovatno niko nikad nije usudio i pomisliti.

Vjerovali ili ne, Lamborghini je prvi puta u svojoj istoriji u jednoj godini uspio prodati više od 10.000 automobila. Tačnije, prodao ih je 10.112, što je ujedno rast od 10 posto u odnosu na godinu prije. I pritom imajte naumu kako novi Revuelto još nije krenuo.

Osnovu prodaje čini Urus s čak 6.087 isporuka. Slijedi ga Huracan s 3962 isporučenih automobila, a na popisu je i 51 specijalna izvedba, te 12 primjeraka penzionisanog Aventadora.