Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Multitract

Ovako robotski pauci uklanjaju nepropisno parkirana vozila

pauk robot
Foto: Screenshot/ YouTube

Radi se o vozilu na gusjenicama s posebno prilagođenom rampom koja omogućuje podizanje vozila odozdo te potom lakše manevriranje vozilom do konačne pozicije

Ovim uređajima moguće je ukloniti vozilo i na teško dostupnim prostorima.

Klasična pauk-služba funkcioniše isključivo na otvorenom, gdje ima dovoljno prostora za manevar nezgrapnom opremom. Međutim, to bi se uskoro moglo promijeniti. Francuska firma Multitract u svojoj ponudi ima automatizirane uređaje koji služe manevriranju vozilima u skučenijim prostorima.

Radi se o vozilu na gusjenicama s posebno prilagođenom rampom koja omogućuje podizanje vozila odozdo te potom lakše manevriranje vozilom do konačne pozicije. Sistem navodno postoji već desetak godina, a u posljednje vrijeme ga sve češće koriste britanske pauk-službe.

Ovaj sistem je posebno koristan u javnim garažama gdje zbog visine nije moguće podizanje automobila klasičnom dizalicom s pauk-sistemom podizanja. Ovaj robotizirani sistem podiže vozilo s podloge i prevozi ga do šlep-kamiona na koji se ukrcava zajedno s vozilom.

Na primjeru Range Rovera može se vidjeti efikasnost ovog sistema. Naime, SUV je zbog kvara trebalo otegliti, a to niko nije mogao učiniti bez opasnosti od izazivanja kvara na mjenjaču. Eastract je posao odradio na brz i posve siguran način.

U ponudi je nekoliko sistema Eastract nosivosti do 3.5 tona pokretanih motorom Briggs & Stratton snage 35 KS, piše The Drive.