Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zimska oprema

Policija upozorava: Imate tri opcije da izbjegnete kaznu od 40 KM

saobraćajna policija zimske gume
FOTO: Fena

Goraždanska policija i BIHAMK u zajedničkoj akciji kontrole posjedovanja zimske opreme

Pripadnici Policijske stanice za kontrolu i regulisanje saobraćaja Uprave policije Goražde zajedno sa uposlenicima BIHAMK-a danas su proveli zajedničku akciju kontrole motornih vozila, kako bi ukazali na zakonsku obavezu posjedovanja zimske opreme.

Komandir PS za kontrolu i regulisanje saobraćaja Ermin Mandžo istakao je da su u proteklih pet dana vozači preventivno informirani, uz podsjećanje da je obaveza posjedovanja zimske opreme na snazi od 1. novembra te da važi do 1. aprila, bez obzira na vremenske uslove.

– Zimska oprema podrazumijeva pneumatike za zimsku upotrebu koje na sebi imaju oznake M + S, MS ili neki drugu oznaku te vrste na svim točkovima, druga opcija su pneumatici za zimsku upotrebu na pogonskim točkovima sa istim oznakama i lance za snijeg ili druge uređaje.

Treća opcija su ljetni pneumatici s minimalnom dubinom šare od 4 mm i lanci ili drugi uređaji za snijeg u situacijama kada su nam potrebni – napomenuo je Mandžo.

Zajednička akcija Uprave policije Goražde i BIHAMK-a provedena je uspješno. Iako danas nije bilo takvih slučajeva, Mandžo podsjeća da zakon predviđa jasno definirane sankcije za one koji ne posjeduju adekvatnu opremu.

– Novčana kazna je 40 KM za vozače, a ukoliko se radi o pravnom licu novčane kazne su od 500 KM i više. Isto važi i za lica koja se bave samostalnom djelatnošu prevoza. Naša je namjera bila da podsjetimo vozače da pripreme svoja vozila za zimu da se adekvatno mogu uključiti u saobraćaj, kako bi izbjegli sve neželjene situacije.

Policijski službenici u kontinuitetu rade na terenu i nama nije uvijek cilj sankcija, već i prevencija jer time sprečavamo da dođe do posljedica – kazao je komandir PS za kontrolu i regulisanje saobraćaja Goražde.

Najavio je da će policijski službenici i u narednom periodu provoditi pojačane akcije tehničke ispravnosti vozila, kontrola brzine, poštivanje pješačkih prelaza i slično.