Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pokrenuo raspravu

Šokiralo ga kad je shvatio šta generacija Z radi da izbjegne pozive na mobitelu

mobitel zena
Ilustracija: Pexels

Postavka Do Not Disturb (Ne uznemiravaj) omogućava deaktiviranje svih notifikacija i poziva odjednom na određeno vrijeme

Jednog milenijalca (generacija od 1981. do 1996.), korisnika X-a (bivšeg Twittera), šokiralo je kad je saznao kako pripadnici generacije Z (1997. do 2012.) koriste mobitel.

“Neka djeca generacije Z drže mobitele na ‘Ne uznemiravaj’ 24 sata dnevno, sedam dana sedmično, tako da se nikada ne moraju suočiti s tjeskobom koju im izaziva javljanje na telefon”, napisao je Max Burns i pokrenuo raspravu.

Tvit, koji je u međuvremenu obrisan, pregledan je preko pet miliona puta i skupio je preko hiljadu odgovora.

“To je istina, ja ne znam ni kako zvuče moje obavijesti ili pozivi na mobitelu”, “Da, to sam ja”, “Nema šanse da se javljam na ta sranja”, potvrdili su pripadnici generacije Z.

Istu naviku u zadnje vrijeme imaju i stariji

I dok su se neki, poput Maxa, čudom čudili toj navici, ubrzo su se javili i oni stariji te potvrdili da u zadnje vrijeme i oni rade isto kako bi izbjegli neželjene kontakte.

“Moj telefon je uvijek na Do Not Disturb modeu s uključenim popisom dopuštenih kontakata. Nemam vremena baviti se tim sranjima. Na bijelom si popisu ako želim razgovarati s tobom. Inače pošalji SMS ili ostavi poruku”, napisala je jedna korisnica X-a koja ima istu naviku i u četrdesetim godinama.

“99% poziva su prevaranti, prevare osiguranja i politički spam. Ostalih 1% je moja mama”, “Imam 35 godina i radim istu stvar. Notifikacije su naporne, a ako me zoveš bez najave – vjerovatno si scammer”, složili su se i ostali.

Prema studiji iz 2023., 90% ispitanika, pripadnika generacije Z, priznalo je da ih telefonski razgovori plaše, a neki od ispitanih dodali su da je telefonski poziv jedna od stvari koje baš aktivno pokušavaju izbjeći. “Nije to više stvar generacije, već toga što smo svi 0-24 dostupni i toga nam je dosta”, zaključili su neki.

Šta je Do Not Disturb?

Postavka Do Not Disturb (Ne uznemiravaj) omogućava deaktiviranje svih notifikacija i poziva odjednom na određeno vrijeme. Dakle, to nije samo isključivanje zvuka na mobitelu nego opcija koja potpuno onemogućuje dolazne pozive i notifikacije. Do Not Disturb je moguće namjestiti da se automatski aktivira svaki dan u unaprijed definirano vrijeme, ali se može aktivirati i ručno kad god vama to odgovara.