Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta je Threads? Sve što trebate znati o najbrže rastućoj aplikaciji u istoriji

threads
Foto: Twitter

Slavne osobe poput Jennifer Lopez, Shakire, Opre i Kim Kardashian pridružile su se platformi koju se smatra prvom ozbiljnom prijetnjom Twitteru u vlasništvu Elona Muska

Posljednjih se dana priča o dvije stvari: zakazanoj borbi između Marka Zuckerberga i Elona Muska i najnovijoj platformi koju je Meta i službeno lansirala. Threads je aplikacija koja je po svojim karakteristikama jako slična Twitteru pa postaje njegova najveća konkurencija.

Aplikacija je privukla više od 100 miliona korisnika u pet dana, pohvalio se ranije šef Mete Mark Zuckerberg, čime je Threads pretekao ChatGPT i postao aplikacija koja je najbrže došla do tako velikog broja korisnika. Platforma obara nove rekorde s brojem korisnika.

Slavne osobe poput Jennifer Lopez, Shakire, Opre i Kim Kardashian pridružile su se platformi koju se smatra prvom ozbiljnom prijetnjom Twitteru u vlasništvu Elona Muska. U prva dva sata aplikacija je zabilježila dva miliona prijava na Apple Storeu i ne pokazuje znakove usporavanja.

Nadmašio i ChatGPT

Twitter je odgovorio prijetnjom da će tužiti Metu zbog aplikacije. Muskova platforma ističe da je div u sektoru društvenih mreža koristio njegove poslovne tajne i druge povjerljive informacije, no pravni stručnjaci smatraju da je ta tvrdnja teško dokaziva.

Sprint Threadsa do 100 miliona korisnika bio je mnogo brži od dva mjeseca koja su bila potrebna ChatGPT-ju u vlasništvu OpenAI-ja u januaru, što ju je učinilo najbrže rastućom aplikacijom za potrošače u istoriji prema studiji UBS-a, piše Index.hr.

Threads je replika Twittera

Dok je Instagram društvena mreža za fotografije i videe, Threads je tekstualna aplikacija. Na nju se možete ulogirati jednostavno koristeći svoj Instagram profil. Na feedu će vam se prikazivati svi threadsi (kao tvitovi) koje su objavili ljudi koje pratite, kao i preporučeni sadržaj kreatora koje još niste otkrili.

Objave, spomenuti threadsi, mogu biti duge do 500 znakova (na Twitteru je dozvoljeno 280 ako nemate plavu kvačicu) i, osim teksta, uključivati poveznice, fotografije i videozapise do pet minuta. Svoju objavu na Threadsu možete vrlo lako podijeliti na Instagram storyju ili bilo kojoj drugog društvenoj mreži. Sve u svemu, Threads je doista replika Twittera.

Izgubit ćete Instagram ako izbrišete Threads

Zanimljivo je da Threads zahtijeva Instagram profil za pristup, a uključuje i jedan neobičan uslov: brisanje Threads profila automatski rezultira brisanjem povezanog Instagram računa. Mnogi korisnici su bili iznenađeni kad su ovo otkrili.

U dodatnom dokumentu o privatnosti Meta objašnjava: “Threads profil možete deaktivirati u bilo kojem trenutku, ali se može izbrisati samo brisanjem vašeg Instagram računa.” Prema kompaniji, razlog za ovu praksu je to što je Threads profil dio Instagram računa korisnika.

Podsjetimo, procjenjuje se da je Twitter izgubio više od milion korisnika nakon što je kompaniju kupio Elon Musk za 44 milijarde dolara i vjeruje se da će se mnogi htjeti preseliti na Metinu alternativu.

Hoće li Musk uzvratiti i što će se dalje događati u ovom intelektualnom rivalstvu, to ćemo tek vidjeti.