Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

značajna oštećenje

Šta kada u automobil sipate pogrešno gorivo: Evo koliko košta trenutak nepažnje

gorivo pumpa
FOTO: Duško Jaramaz / PIXSELL
Ilustracija

Trenutak nepažnje, na trenutak sklonjen pogled, zbunjenost zbog neprijatnog telefonskog poziva

Bez obzira na brojne mere koje preduzimaju proizvođači goriva i vlasnici pumpi, ipak može da se desi da izaberete pogrešnu ručku prilikom točenja goriva! Posljedice mogu biti savladive – ili katastrofalne!

Bez obzira na brigu, dosljednost, prisebnost ili znanje, mnogima se dešavalo da u rezervoar automobila sipaju pogrešno gorivo.

Trenutak nepažnje

Ne radi se o iskustvu, znanju ili bilo čemu drugom, već samo o trenutku. Trenutak nepažnje, na trenutak sklonjen pogled, zbunjenost zbog neprijatnog telefonskog poziva.

Troškovi takve nepažnje brzo mogu porasti na nekih 400 i više eura, jer saberite šlep službu, ispumpavanje goriva, isušivanje rezervoara… I važno je šta ste pomiješali.

Mnogo je veća šansa da ćete u rezervoar dizel automobila uliti benzin nego obrnuto. Drška za točenje dizel goriva ima deblju cijev, koja je jednostavno preširoka za grlo otvora za punjenje na benzinskim pumpama posljednjih godina.

Nije neophodno, ali strah da ćete zbog ove greške uništiti motor je vjerovatno izlišan.

Ozbiljna oštećenja

Ako vozite i motor počne da kašlje, zaustavite se odmah, inače će uskoro stati sam. Iako se savremeni sistemi za ubrizgavanje goriva i usis vazduha smatraju osjetljivim dijelovima automobila, ozbiljna oštećenja motora u takvim slučajevima su rijetka.

Ispiranje sistema za dovod goriva do cilindara motora uglavnom je dovoljno da se otklone problemi izazvani pogrešnim gorivom, a naravno svaki sistem ima svoje karakteristike.

Većina vozača ne može i ne zna kako da sebi pomogne u ovakvim slučajevima, pa preporučujemo da se za takve slučajeve pozovete majstore, piše Auvtomagazin.

Oni najčešće prave sopstvene pumpne aparate (nekoliko kablova, staru auto pumpu za gorivo i crijevo).