Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dobra ideja

Šta znače zelene trake koje su se pojavile na cestama u Sloveniji

slovenija zelena traka
FOTO: N1 / Screenshot

U Sloveniji, kao i u BiH, ima dosta naselja u kojima nema trotoare za pješake duž glavnih cesta

Vozne trake zelene boje pojavile su se u slovenskom mjestu Potoki, nedaleko od Jesenica.

Zelene trake nalaze se na cesti gdje nema trotoara. Naime, Direkcija za infrastrukturu Slovenije odlučila se na ovakav potez kako bi se povećala sigurnost pješaka koji se kreću tom cestom, izvještava N1.

U Sloveniji, kao i u BiH, ima dosta naselja u kojima nema trotoare za pješake duž glavnih cesta. Jesenice su jedno takvo mjesto pa se u općini nadaju da će uskoro uslijediti kompletno renoviranje dionice.

Kako se doznaje, osim boje, korišten je i novi dizajn podnih oznaka, kojima se želi smanjiti brzinu kretanja vozača i time povećati sigurnost pješaka. Ubacivanjem zelene trake cesta je sužen s osam na šest metara. Ovakvo optičko sužavanje ceste koristi se već neko vrijeme u Sloveniji, a na temelju dobre prakse u EU.

“Na osnovu skrivenih mjerenja brzine evidentirano je da između 60 i 70 posto svih vozača ne poštuje propisano ograničenje brzine od 60 kilometara na sat”, kažu u Direkciji za infrastrukturu o razlozima za ovaj potez.

U Direkciji očekuju da će se brzine na ovoj dionici sada smanjiti, a time i povećati sama sigurnost saobraćaja. Razdjelnu traku sa zelenim poljem Direkcija je uvela na 16 dionica, navodi N1 Slovenija.