Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Beba orangutana grli samu sebe otkako je izgubila majku

joss1222

Ženka orangutana Joss koja je nedavno spašena na Borneu ponaša se veoma neuobičajeno – grli samu sebe, udara glavom o zid, odbija dodir i neprestano je uplašena.

Međunarodna organizacija za zaštitu životinja na Borneu pružila je dom mladuncu koji je 5. januara spašen iz zatočeništva, ali ova ženka, uprkos tome što dobija adekvatnu njegu, ispoljava jasne pokazatelje traume.

– Joss neprestano grli samu sebe jer joj nedostaju fizički kontakt i utjeha koju bi trebalo da dobija od majke“, ističe veterinar Jaclyn Eng, koja pažljivo prati ponašanje ove bebe orangutana.

„Njen dosadašnji život je sigurno bio veoma traumatičan i stresan kada se ponaša na ovako neobičajen način. Životinje obično razvijaju stereotipsko ponašanje kao odbrambeni mehanizam i odgovor na stresnu situaciju. Naš tim nikada ranije nije vidio tako mladog orangutana kako pokazuje stereotipsko ponašanje poput ovog. Neopisivno je tužno posmatrati je jer takvo ponašanje mora da je odraz mentalne i emocionalne traume koju je mala Joss doživjela.“

Eng ističe da su članovi organizacije pokušali da utješe Joss i drže je u naručju, ali je ona toliko uplašena da nije dozvoljavala da je iko dodirne.

Joss je, prije dolaska u prostorije Međunarodne organizacije za zaštitu životinja na Borneu bila kućni ljubimac čovjeka po imenu Dahlan, koji je priznao da ju je kupio za 500.000 indonežanskih rupija jer mu je bilo žao male Joss. On je dodao da nije znao da je čuvanje orangutana kao kućnih ljubimaca zabranjeno zakonom. Joss je živjela u kući s njim, njegovom suprugom i četvoro njihove djece, a na sajtu organizacije je istaknuto da je Joss najvjerovatnije tretirana kao igračka, što je bilo veoma stresno za jednu divlju životinju.

Organizacija je prije nekoliko dana objavila snimak Jossinog neobičnog ponašanja, a njen izvršni direktor Alan Knight istakao je da je ovaj video-zapis toliko uznemirujući da nije bio siguran treba li da ga objavi.

„Ali ovo je samo tužna stvarnost, to je ono što se događa orangutanima u Indoneziji“, rekao je. „Moguće je da je mala Joss vidjela kako brutalno ubijaju njenu majku prije nego što je iznijeta iz šume i prodata kao kućni ljubimac. Dovoljan je jedan pogled da u njoj vidite noćnu moru kroz koju je prošla tokom svog kratkog života.“