Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izložba 200 radova ULUBiH u povodu Dana državnosti BiH

ulu_bih

Revijalna izložba u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine – 25. novembra, Udruženja likovnih umjetnika (ULU) BiH, otvorena je večeras u galeriji Collegium artisticum u Sarajevu gdje će biti postavljena deset dana.

Na 69. izložbi predstavljeno je 200 djela iz oblasti crteža, slikarstva, skulpture, grafike, instalacije, fotografije.

Radove je izložilo 97 umjetnika, a pored drugih, postavljeni su radovi umjetnika koji su preminuli u periodu od posljednje izložbe: Šefika Arnautovića, Mustafe Pašića i Boška Kućanskog.

Izložbu je otvorio profesor Besim Spahić koji je kazao da su umjetnici iz BiH na ovaj način pokazali da poštuju državu i da djeluju bez podjela.

– Umjetnost je nešto što se ne može dijeliti bez obzira odakle dolazite – poručio je Spahić.

Akademski kipar Fuad Topčagić, koji izlaže gotovo tri decenije, novinarima je rekao da je ovogodišnja izložba jedna od najkvalitetnijih do sada te da su umjetnici, s obzirom da je revijalna, pokazali djela koja su im najdraža.

Istakao je da ULUBiH i njeni članovi Dan državnosti obilježavaju onako kako oni najbolje znaju, putem umjetnosti.

Publika će u narednih deset dana moći ocijeniti izložbu i izabrati najbolji rad, a sekretar ULUBiH Denis Jejina pojasnio je da to mogu uraditi na način da u postavljenu kutiju ubace papir s imenom umjetnika.

ULUBiH revijalnu izložbu organizira od 1947. godine, kada su značajni bh. umjetnici: Ismet Mujezinović, Vojo Dimitrijević, Mica Todorović, Vojo Hadžidamjanović, Roman Petrović, Behaudin Selmanović, Sigo Sumereker, Petar Šain i Hakija Kulenović osnovali ovo udruženje.