Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Filmom “Mrtve ribe plivaju na leđima” započeo Mostar film festival

mostar_film_festival_1

Projekcijom filma “Mrtve ribe plivaju na leđima” redatelja Kristijana Milića, večeras je u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače otvoren 10. Mostar film festival, koji je u svom jubilarnom izdanju postao prvi Festival filmske glume natjecateljskog karaktera u gradu na Neretvi, javlja Anadolu Agency (AA).

Brojni gosti mostarskog festivala večeras su prošli crvenim tepihim, gdje su bila neizbježna i fotografiranja građana s filmskim zvijezdama među kojima su Ornela Vištica, Velibor Topić, Edis Žilić i Mirvad Kurić. A crvenim tepihom prošetala je popularna hrvatska umjetnica Anja Šovagović-Despot sa svojim suprugom Draganom Despotom kojem je večeras u Mostaru uručena tradicionalna nagrada “Stablo ljubavi” za životno djelo.

“Ovo mi mnogo znači. Važnost dobivanja ove nagrade za mene je ogromna, Veličina te nagrade je još veća time što ja, kao rođeni Mostarac, primam nagradu u svom rodnom gradu, koji mi je podario sva emotivna pamćenja kojima sam se služio tijekom svog čitavog glumačkog života”, kazao je Despot za Anadolu Agency (AA).

Uz Despota, ove godine u Mostaru je dodijeljena nagrada “Stablo ljubavi” i glumačkom velikanu iz Srbije Lazaru Risrtovskom, koju je u njegovo ime preuzeo redatelj filma “Dnevnik mašinovođe”, Miloš Radović.

Direktor Mostar film festivala, popularni glumac Slaven Knezović, koji je i producent filma “Mrtve ribe plivaju na leđima” snimljenog u rodnom mu Mostaru, kazao je da je premijerna projekcije ovog filma zatvorenog tipa, te da mu uskoro slijedi predstavljanje na prestižnim filmskim festivalima diljem svijeta.

“Film smo snimali u Mostaru nešto dulje od mjesec dana i posebno zadovoljstvo je predstaviti ga premijerno upravo u ovom gradu. Ovo za mene je večeras posebno otvaranje. Ove godine smo postali ‘Festival’ i uspjeli smo snimiti u Mostaru dugometražni igrani film”, kazao je emotivno nadahnut Knezović za Anadolu Agency (AA).

Naglasio je kako vjeruje da će “Mrtve ribe”, autora Jospa Mlakića, ostaviti značajan trag u domaćoj kinematografiji, te da će Mostar film festival koji je nastao iz revije filmova, iz godine u godinu biti sve snažniji.

Ne krijući zadovoljstvo što je Kazališno-filmska udruga “Oktavijan”, nakon desetljetnog rada uspjela iznjedriti Mostar film festival, umjetnička direktorica MOFF-a Maja Lasić je istaknula da će se u natjecateljskom programu Festivala predstaviti sedam filmova.

“Riječ je o aktualnim filmskim ostvarenjima iz regije. Iz bh. produkcije imat ćemo priliku pogledati igrani film Danisa Tanovića ‘Smrt u Sarajevu’, a hrvatski redatelj Zrinsko Ogresta donosi nam priču ‘S one strane’, dok ćemo u režiji Danila i Rade Šerbedžije imati priliku pogledati film ‘Oslobođenje Skopja’, adaptaciju istoimene drame Dušana Jovanovića. U natjecateljskom programu gledamo i film ‘Ne gledaj mi u pijat’ hrvatske redateljice Hane Jušić, hit komediju ‘Ministarstvo ljubavi’ Pave Marinkovića, igrani film ‘Lazar’ Svetozara Ristovksog, te ‘Dnevnik mašinovođe’ Miloša Radovića”, pojasnila je Lasić za Anadolu Agency (AA).

Ove godine, kako je naglasila, po prvi pit će se dodjeljivati nagrade glumcima za najbolju mušku i žensku glavnu ulogu, najbolju mušku i žensku sporednu ulogu te najboljeg debitanta.

O najboljim filmovima 10. MOFF-a odlučivat će žiri koji čine Sandra Rančić, novinarka, dokumentaristica, direktorica Festivala glazbenog dokumentarnoga filma “Dok‘n’ritam”, Jaime Olabarri Powell, španjolski fotograf, te Dževdet Tuzlić, novinar i filmski kritičar. Predsjednik tročlanog međunarodnog žirija bit će mostarski glumac koji živi i radi u Londonu Velibor Topić.

Uz natjecateljski, MOFF će prikazati filmove i u dokumentarnom programu “Docuspectre”, dječjem programu “Dječji klasici” te studentskom programu pod nazivom “!hej studenti studentima”. U znaku tjedna filmske glume ovaj Festival će mostarsku mapu zbivanja obogatiti i zabavno-glazbenim sadržajem uz koncerte popularnih bendova među kojima su Zoster, Zabranjeno pušenje, Galija i Elemental.

Inače, 10. MOFF održava se od 24. do 30. studenoga u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.