Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako bi se zvali da ste rođeni na Islandu? Provjerite

island

Prije nekoliko godina na internetu pojavila se internetska stranica na kojoj upišete svoje ime i prezime, a stranica vam izbaci vaše nogometno brazilsko ime, nadimak koji bi vam stajao na dresu tada najveće, najpopularnije, najbolje (i sve ostalo “naj”) reprezentacije svijeta. Bili su tada Brazilci veliki hit, a danas je to u evropskim okvirima Island.

Povodom velikog uspjeha na Euru, čime su prikupili brojne simpatije cijele Evrope, autori su odlučili napraviti sličnu verziju iste stranice.

Zove se What's your Islandic name (Koje je vaše islandsko ime), a sve što morate napraviti je upisati svoje ime i ime vašeg oca da biste dobili svoju verziju islandskog imena.

Jer, na Islandu, prezime dobijete po imenu oca uz dodatak ovisno o tome jeste li muško (“son”) ili žensko (“dottir”). Primjera radi, Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH bi se zvao Bákirvar Már Alijáson, dok bi Edin Džeko dobio ime Eðinvar Miðhátson. Milorad Dodik bio bi Milóráðður Bógóljubson, a Dragan Čović bio bi Drágánður Fránóson.

Nama je bilo prilično zabavno, a svoje islandsko ime možete dobiti ovdje.