Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Etablirani bh. umjetnik

Izložba “Return to innocence” Amera Hadžića otvorena u Beču

amer hadzic
Foto: Amer Hadžić

Hadžić u svom djelu kombinuje klasično slikarstvo sa savremenim oblicima ulične umjetnosti i pop arta

Izložba “Return to innocence” bh. vizualnog umjetnika Amera Hadžića otvorena je u ponedjeljak u bečkoj galeriji Atelier fur Angewandete und Bildende Kuns, saopćili su organizatori.

Bečkoj publici predstavljeno je 28 radova nastalih u protekle dvije godine.

amer hadzic izlozba bec
Foto: Amer Hadžić

Hadžić u svom djelu kombinuje klasično slikarstvo sa savremenim oblicima ulične umjetnosti i pop arta. Na njegovim slikama, izvedenim u tehnikama akrila i ulja na platnu, dominantan je obris bosanske kuće i starih podzida na kojim se dešavaju razne intervencije. Umjetnik na sarkastičan način govori o spoju tradicije i savremenog, te o vremenu u kojem je nostalgični bijeg od realnosti dobrodošla preokupacija.

Amer Hadžić je istaknuo da mu je zadovoljstvo što ima priliku predstaviti svoj rad u Beču, jednom od najvećih i najznačajnijih centara umjetnosti i kulture na svijetu.

amer hadzic izlozba bec
Foto: Amer Hadžić

-Ovo je prekretnica u mom radu, koji se do sada zasnivao na ozbiljnijim, egzistencijalističkim prikazima jednog meni bitnog i bliskog arhitektonskog konstrukta, bosanske kuće. Novi rad nastaje skladno sa vremenom u kojem živimo, unutar kojeg i visoka umjetnost sama sebe ne uzima potpuno za ozbiljno te sarkazam postoji kao mehanizam društvene amortizacije. Sarkazam i određena doza cinizma koji se javljaju u slikama po mom mišljenju jasno govore o potrebama današnjeg čovjeka i društvenim normama u vremenu brze informacije i kratkog raspona pažnje -naglašava Hadžić.

amer hadzic izlozba bec
Foto: Amer Hadžić

Amer Hadžić je etablirani bosanskohercegovački umjetnik koji je svoj rad predstavio na brojnim izložbama u BiH i inostranstvu te je i dobitnik nekoliko značajnih nagrada.