Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Ljepotica i zvijer” otvaraju 22. susrete pozorišta lutaka BiH

lute

Predstavom “Ljepotica i zvijer“ Pozorišta lutaka iz Mostara, danas će u Bugojnu početi 22. susreti pozorišta lutaka BiH, koji će trajati do 23. septembra.

Uz ovu predstavu, u takmičarski program susreta uvrštena su najbolja lutkarska ostvarenja pozorišta iz Banje Luke, Trebinja, Sarajeva i Bugojna.

Bit će odigrane diplomske predstave studenata Umjetničke akademije Osijek, upriličena promocija novih knjiga biblioteke “Mali princ“, organiziran program “Kike Budalike“, radionice i okrugli stolovi, te neki drugi sadržaji za najmlađe.

Večeras će u Umjetničkoj galeriji KSC-a biti otvorena izložba “Muzej u egzilu“, autora Asima Đelilovića.

-To je jedini festival na kojem se vrši svojevrsna analiza lutkarske scene i susreću svi profesionalni ansambli iz naše zemlje. Uspostavljaju se novi kontakti i saradnja te stvaraju preduvjeti za razmjenu predstava – kazao je direktor susreta Vahid Duraković.

Pobjednici susreta, dodao je, imaju mogućnost da, kao predstavnici BiH, sudjeluju na lutkarskim festivalima internacionalnog karaktera.

Pozvao je sve građane, a posebno najmlađe stanovnike Bugojna i susjednih općina, da u što većem broju posjećuju predstave odabranih lutkarskih pozorišta.

Generalni pokrovitelj 22. susreta pozorišta lutaka BiH je Općina Bugojno.

Pomoć u organizaciji pružili su i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti BiH, Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a.

Prvi bh. festival lutkarstva organiziran je 1971., a od 1977. održava se u Bugojnu.