Magazin

Možete li riješiti zagonetku britanske špijunske agencije?

11/12/2015

Britanska špijunska agencija objavila je prazničnu čestitku koja ovog puta sadrži kriptovanu poruku.

Iz agencije kažu da su se odlučili za takvu razglednicu kako bi zaintrigirali ljude koji su na listi primalaca pošte direktora Roberta Hannigana.

“Ove godine, uz tradicionalne čestitke, direktor Robert Hannigan šalje zagonetku koja će trenitati moždane ćelije učesnika tokom praznične sezone. Na razglednici je prikazana i slika ‘Poklonjenje pastira’ Rembrantovog učenika i tradicionalna čestitka”.

Osim toga, objavili su i objašnjenje zadatka.

Na slici ispod je tabela u kojoj treba odrediti položaj crnih kvadratića. Neki od njih su već ubilježeni.

kriptovana poruka

Svaki red ili kolona obilježeni su nizom brojeva, a ti brojevi ukazuju na dužinu svih uzastopnih nizova crnih kvadratića i prikazani su po redoslijedu.

Na primjer, oznaka ‘2 1 6’ ukazuje da se u tom redu ili koloni nalaze nizovi od dva, jednog i šest crnih kvadratića koji su razdvojeni barem jednim bijelim kvadratićem.

Učesnici mogu da pošalju rješenja na adresu službe do 31. januara, kada će biti proglašen i pobjednik.

Centar za komunikacije Vlade Britanije često objavljuje takve “mozgalice“. Ljubitelji zagonetki dobili su 2011. izazov u vidu „Can You Crack It“ sajta, na kom je bila vizuelna zagonetka od 160 karaktera. Onima koji su u postavljenom roku od 10 dana mogli da reše taj problem, Centar je nudio posao.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.