Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Norveški arheolozi pronašli vikinško naselje staro 1.500 godina

Orland1-800×393

Tokom radova na proširenju aerodroma u norveškom gradu Orland arheolozi su pronašli zemljište drevnog vikinškog naselja, koje se navodno prostire na 91.000 kvadratnih metara, što je veličine 13 fudbalskih terena.

Neki od artefakata pronađenih tokom iskopavanja uključuju nakit, životinjske kosti i krhotine pehara od zelenog stakla. Vjeruje se da je na tom području živjela zajednica ribolovaca, a mjesto djeluje kao da je iz Željeznog doba. Ovo je prvi put da su materijali iz ovog doba pronađeni u Norveškoj, a arheolozi vjeruju da su ostaci u dobrom stanju zbog toga što u tom području zemlja ima nizak nivo kiselosti.

Orland2

“Ovo je pravo strateško mjesto. Riječ je o zaklonjenom području duž norveške priobalne rute koja vodi iz južnog dijela zemlje do sjeverne obale. Nalazilo se na ušću Trondhajmskog fjorda, koji je bio jako važna karika za Švedsku i unutrašnji dio Norveške. Ništa slično nikada nije ispitano u Norveškoj. Sada je na nama da saznamo šta se dogodilo ovdje, kako su ljudi živjeli. Svaki dan otkrivamo nove detalje, što je sjajno”, kazao je Ingrid Ystgaard, rukovodilac projekta iskopavanja.

Istoričari su dugo očekivali ovakvo arheološko nalazište koje je bogato artefaktima. Međutim, nisu bili u stanju da vrše iskopavanja zbog vladinih mjera koje su ograničavale arheološka iskopavanja. Zakon nalaže da arheolozi čekaju priliku da vrše arheološka istraživanja u područjima gdje su planirani građevinski radovi, koji uključuju iskopavanje. Stoga se može reći da je plan vlasti da kupi 52 borbena aviona F-35 i proširi aerodrom Orland najviše obradovao arheologe.