Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rast cijena na tržištu prouzrokovat će poskupljenje kafe i u BiH

kafa

Ljubitelji “crnog toplog napitka”, kojim većina bh. građana počinje radni dan, uskoro bi mogli na svojim džepovima osjetiti svu gorčinu ovog napitka.

Prema prognozama ekonomske struke, sljedeća godina će, po svemu sudeći, imati mnogo izazova za proizvođače kafe i u regiji, ali i u svijetu, jer rast cijena sirove kafe utječe na porast cijena u maloprodaji, piše Večernji list.

Rekordan prinos

Iako je u Brazilu ostvaren rekordan prinos, zapakovan u 55 miliona vreća kafe, samo 10 miliona od te količine je i u Vijetnamu zabilježila pad od najmanje 15%. Sve to upućuje da će cijene na burzama nastaviti rasti. Porast cijene sirove kafe ima za posljedice i porast cijena u maloprodaji. Trgovci kafe smatraju da potrošači ipak neće u tolikoj mjeri osjetiti poskupljenje.

“Trend poskupljenja prognozira se za sljedeću godinu, međutim, dobrom ravnotežom zaliha sirove kafe u odnosu na kretanja na tržištu, i u ovisnoti od tome u kojoj se mjeri prognoza bude ostvarila, reagirat ćemo tek u trenutku ako troškovi poskupljenja premaše naše rezerve. Za sada, naša cijena i dalje prati optimalan odnos kvaliteta i cjenovne konkurentnosti”, tvrde opskrbljivači kafom.

Kako tvrde, svakodnevno se prate burze i u kontaktu su s partnerima u zemljama prozivođačima.

“Ako se trenutne prognoze ili trendovi obistine, reagovati ćemo tako da ćemo svim mogućim naporima zaštiti naše potrošače, da što manje osjete promjene”, navode dobavljači, dodajući kako nastoje i proširiti tržište dobavljača jer sada većina sirove kafe stiže iz brazila, ali traže se nove mogućnosti u zemljama bogatim arabicom, poput Indije, Vijetnama ili Ugande.

Arabica podbacila

Zbog podbačaja arabice, koja čini 40% svjetske potrošnje, njezina cijena je od marta porasla za 48%. Istovremeno to utiče i na cijenu minasa koja nadomješta nedostatak arabice pa iako je njen rod odličan, cijena je u istom razdoblju porasla za 30%.

Takav trend se prognozira i u idućoj godini i zato na svjetskom tržištu vlada “panika” kako osigurati potrebne količine sirove kafe.

U regiji je rasprostranjen šverc kafom. U BiH je, nakon uvođenja trošarinskih markica, šverc kafe opao i do 30%, kao i broj sumnjivih pržioničara.

To samo potvrđuje da, bez obzira na nisku kupovnu moć, potrošač za svoj ostvariti svoje pravo na kvalitet.