Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

11 verzija scenarija

Ante Tomić i Rajko Grlić pripremaju film po Krležinom romanu

film
film

Prema Tomićevim riječima, do sada su Grlić i on u prvoj fazi stvaranja napisali sedam verzija scenarija, ali nisu se na tome zaustavili – pripremili su 11 verzija

Hrvatski književnik Ante Tomić potvrdio je da sprema novi film sa Rajkom Grlićem, radnog naziva “Svemu dođe kraj”, a prema romanu “Na rubu pameti” Miroslava Krleže, javlja Tanjug.

Prema Tomićevim riječima, do sada su u prvoj fazi stvaranja napisali sedam verzija scenarija, ali nisu se na tome zaustavili.

„Kasnije smo završili čak 11 verzija, i time smo se prilično odmakli od Krleže, tako da će film biti prema motivima tog romana“, rekao je Tomić, koji je, uoči 69. Beogradskog sajma knjiga, bio gost izdavačke kuće „Laguna“ na književnoj večeri u Beogradu.

„Trebalo je da snimamo ponovo sa Nebojšom Glogovcem, a on nam je čak dosta pomogao. Nebojša se toliko predano zainteresirao za film da nam je pronašao dramatizaciju tog Krležinog romana u njegovoj matičnoj kući, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, jer je tamo ranije igrana predstava. Ali eto, strašan, zaista strašan udarac je za sve nas bila tako iznenadna i prerana smrt Nebojše Glogovca“, priznao je Tomić.

Više puta sarađivao sa Grlićem

O njegovim knjigama “Što je muškarac bez brkova”, “Čudo u Poskokovoj Dragi” i “Pogledaj što je mačka donijela”, pored pisca, govorili su i reditelj, scenarista i književnik Goran Marković, kao i prevodilac Marko Despot.

„Pisanje je meni uvijek isto za novine i romane, ne pravim puno razliku. Jedino za novine pišem o stvarnosti i kad se umorim od toga, onda se prebacim na fikciju i stvaram prozu. Mada, iskreno, i kao novinar miješam fikciju i realnost, one mi se često prepliću“, rekao je Tomić.

Za sebe je rekao kako je „višestruko nenagrađivan pisac“ i to je tako prihvatio, te smatra da ga „izgleda žiri i književni kritičari ne vole mnogo“.

„Ipak, pišem za inteligentnog čitatelja i ne mogu se obraćati nekom manje pametnom koji neće shvatiti razliku između fikcije i stvarnosti. Osobno znam koliko je istina precijenjena, jer radim u novinama“, naveo je Tomić.

Po knjizi “Što je muškarac bez brkova” reditelj Hrvoje Hribar snimio je istoimeni film, a roman “Ništa nas ne smije iznenaditi” adaptiran je za pozorište te je po njemu kasnije snimljen i film “Karaula”, u režiji Rajka Grlića. S Grlićem je, kao scenarist, snimio i film “Ustav Republike Hrvatske”.