SHOWbuzz

nekoliko premijera

“Dani italijanskog filma u BiH” bit će otvoreni filmom “Djeca”

13/12/2021

Program predviđa nekoliko premijera u Bosni i Hercegovini, i bit će otvoren filmom “Djeca”, scenariste Mattije Torrea, u režiji Giuseppe Bonita, koji će biti prikazan, ne samo u Sarajevu, nego i u Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli, u istoj sedmici

“Dani italijanskog filma u Bosni i Hercegovini”, tradicionalna manifestacija posvećena italijanskoj kinematografiji, i ove se godine ‘vraća’ u dvorane u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli.

Revija 2021, koja započinje danas, nudi jednu reprezentativnu selekciju italijanske kinematografske produkcije, te obuhvata debitirajuće autore kako bi se bosanskohercegovačkoj publici omogućilo upoznavanje s obećavajućim novitetima italijanske umjetničko-kinematografske scene, kao i više afirmiranim rediteljima i glumcima.

U fokusu filmova su izuzetno važne i aktualne tematike koje karakteriziraju današnje italijansko društvo, a manifestacija se realizira u saradnji s institutom “Istituto Luce-Cinecitta’.

– Dani italijanskog filma čine centralni događaj naše kulturne promocije u Bosni i Hercegovini, zemlji plodnog i dinamičnog kulturnog života, okrenutoj ka eksperimentiranju i budućnosti. Kod domaće publike bilježi se prirodna sklonost italijanskoj kulturi i umjetnosti. Zahvaljujući rigoroznom poštivanju propisa u domenu prevencije zaraze odlučili smo prihvatiti izazov vraćanja ove revije u dvorane i ponosni smo što doprinosimo da se učini jedan mali korak, premda umjeren i zahtjevan, ka vraćanju u normalnost u jednoj od najživopisnijih sredina filmske umjetnosti na Balkanu – izjavio je ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Marco Di Ruzza.

Program predviđa nekoliko premijera u Bosni i Hercegovini, i bit će otvoren filmom “Djeca”, scenariste Mattije Torrea, u režiji Giuseppe Bonita, koji će biti prikazan, ne samo u Sarajevu, nego i u Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli, u istoj sedmici.

Revija će biti nastavljena filmovima “Htio sam se sakriti“ Giorgia Dirittija (ko-scenarista Fredo Valla), “Predatori” Pietra Castellitta, “Ne mrzi” Maura Mancinija.

Ovogodišnja selekcija odražava pokušaj da se bosanskohercegovačkoj publici nanovo ponudi jedna šira slika, ne samo savremene italijanske kinematografije, nego i tematikā (usamljenost neshvaćenog umjetnika, suprotstavljanje, ponekad čak i groteskno, različitih članova društva, teret tragične prošlosti koga se teško osloboditi) univerzalnog karaktera, i štaviše, onih koji su u skladu s očekivanjem domaće publike.

U okviru revije, specifičan prostor bit će posvećen i dokumentarističkoj produkciji, na granici između historije zapadne Evrope i historije balkanske Evrope, uz projekciju dokumentarnog filma “Bogre”, poznatog maestra scenarijā, Freda Valle, posvećenog bogumilskoj herezi, snimanog i u Bosni i Hercegovini. Prilika da se nanovo otkriju zajednički korijeni historije našeg kontinenta, pronalazeći u prošlosti, podstrek za promišljanje u korist Evrope. Film će biti predstavljen u Sarajevu i Tuzli.

Dani italijanskog filma bit će okončani božićnim epilogom, u sjećanje na rimskog glumca Gigija Proiettija, filmom “Ja sam Deda Mraz” Edoarda Falconea: komedija koja će izmamiti osmijeh, premda prenosi važnu poruku o društvenom iskupljenju, istovremeno, odajući dužnu počast jednom od najvećih komičara u historiji Italije, saopćeno je iz Ambasade Republike Italije u BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.