Dirljiva životna priča pobjednika Eurosonga

salvador sobral

Portugalski predstavnik Salvador Sobral pobjednik je 62. izdanja Eurosonga, a pjesma “Amar Pelos Dios” osvojila je ukupno čak 758 bodova. Njegova života priča vrlo je dirljiva.

Sobral, koji je bio sedmoplasirani u portugalskog showu “Idolos” 2009. godine, od javnosti je pokušao sakriti da je vrlo bolestan, ali sve je otkriveno kad nije uspio na vrijeme stići u Kijev na probe uoči Eurosonga jer mu doktori nisu odobrili odlazak.

27-godišnji Portugalac živio je u SAD-u i Barceloni, gdje je pohađao muzičku školu Taller de Musics, a tamo je zavolio Cheta Bakera. Nakon “Idolosa”, odlučio se posvetiti skladanju te je kombinirao različite stilove.

Prošle godine objavio je i svoj prvi singl “Excuse Me”, a istoimeni album došao je do desetog mjesta prodaje albuma u Portugalu.

Britanski Metro piše da Salvadoru hitno treba transplantacija srca zbog čega nije mogao širom Evrope promovirati svoju pjesmu, kao što su to napravili brojni drugi muzičari.

U Ukrajinu je stigao bez tehničkih proba, a svuda se kreće u pratnji sestre Luise koja je na probama “uskočila” umjesto brata. Ona je i autorica njegove pjesme, a u prevodu znači “Ljubav za dvoje.”

Snaga ljubavi između brata i sestre osvojila je publiku u čitavoj Evropi te je Portugal odabran kao pobjednik Eurosonga 2017. godine. Bratska ljubav i emocija koju je Salvador unio u svoj nastup bez pratećih vokala, bili su presudniji od pjevanja na engleskom.