Frontmen Nirvane

FBI objavio dosije o Kurt Cobainovom samoubistvu

kurt cobain (1)

FBI je također uključio pismo službenika koji radi u američkom Uredu za kongresne i javne poslove kao odgovor na pismo poslano tadašnjoj državnoj odvjetnici SAD-a. Janet Reno

FBI je prošli mjesec bez velike pompe objavio svoj dosije o frontmenu Nirvane Kurtu Cobainu i zahtjevima za istragu njegovog samoubistva.

Datoteka od 10 stranica, koja je sada dostupna na mreži u FBI-ovoj biblioteci za slobodu informacija, nazvana The Vault, uključuje dvije poruke poslane 2006. godine u kojima se agencija poziva da otvori istragu zbog sumnji da je Cobain možda ubijen.

Ikona grungea, Cobain je pronađen mrtav sa ranom od sačmarice u svojoj kući u Seattlu 5. aprila 1994. Uz njegovo tijelo nalazilo se i oproštajno pismo. Lokalne vlasti su utvrdile da je izvršio samoubistvo.

E-mail i pismo FBI-ju u spisu odnosili su se na informacije iz medija koji su špekulirali o pjevačevoj smrti. Imena pojedinaca koji su napisali poruke u spisu su izmijenjena.

“Milioni obožavatelja širom svijeta željeli bi jednom zauvijek otkloniti nedosljednosti oko smrti”, navodi se u e-mailu u datoteci koju je prvi objavio Rolling Stone. “Žalosno je pomisliti da se takva nepravda može dopustiti u Sjedinjenim Državama.”

U pismu se tvrdi da je Cobainov “ubica još uvijek na slobodi i sada, zbog žurbe policijske uprave, ima priliku izvojevati druge žrtve.”

FBI je na oba pisma odgovorio da bi takva istraga bila izvan njihove nadležnosti.

“Cijenimo vašu zabrinutost da je gospodin Cobain možda bio žrtva ubistva”, stoji u odgovoru. “Međutim, većina istraga ubistava/smrti općenito spada u nadležnost državnih i lokalnih vlasti. … Na temelju podataka koje ste pružili, nismo u mogućnosti utvrditi bilo kakvu povredu saveznog zakona unutar istražne nadležnosti FBI-a. ”

FBI je također uključio pismo službenika koji radi u američkom Uredu za kongresne i javne poslove kao odgovor na pismo poslano tadašnjoj državnoj odvjetnici SAD-a. Janet Reno 2000. godine. Izvorna poruka nije bila uključena.

“Vaša nedavna komunikacija s državnom odvjetnicom Janet Reno u kojoj ste izrazili uvjerenje da je Kurt Cobain ubijen upućena je na odgovor FBI-u”, naveo je dužnosnik. „Na temelju ograničenih podataka koje ste pružili, nismo u mogućnosti opravdati bilo kakvo kršenje saveznog zakona unutar istražne nadležnosti FBI-a. Stoga u ovom slučaju nismo u mogućnosti poduzeti bilo kakve istražne radnje. ”

FBI-jev dosije sadrži i bilješke firme koja je stvorila “Nerazriješene misterije”, koja je 1997. godine objavila segment o Cobainu u kojem je ispitivan uzrok njegove smrti.