Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mira Furlan

Film “Otac na službenom putu” bio je njena prva prava uloga

MBDWHFA EC003

Iako je u Americi doživjela slavu, svojevremeno je izjavila da je tamo veoma teško baviti se ovom profesijom jer glumce ponižavaju i tretiraju kao stoku

Kada se 1985. godine pojavila u filmu “Otac na službenom putu” nevjerovatnom brzinom čitava bivša Jugoslavija ju je postavila za novu muzu na filmu.

Uz sve to Mira Furlan dobila je Zlatnu palmu na Kanskom festivalu.

Otada život Zagrepčanka koje je sa trideset godina ostvarila svoju prvu veliku ulogu mijenja život iz korjena. Godinu dana kasnije pojavljuje se u ostvarenju “Ljepote poroka” i stiče titulu seks simbola.

Odigrala je ozbiljne uloge za svega šest godina, dok 1991. godine nije odlučila da spakuje kofere i sa tadašnjim partnerom režiserom Goranom Gajićem otputuje u Ameriku.

Na sve to, hrvatski mediji u trenutku ratnog stanja na prostoru bivše Jugoslavije optužili su je za izdajnika. Dočekala ju je osuda javnosti, otkaz u Hrvatskom narodon pozorištu, oduzet joj je stan koji je naslijedila od bake, a dnevno je dobijala preko 50 prijetnji smrću.

Sve to se dešavalo samo što je voljela režisera koji je bio iz Srbije i zbog kog je često posjećivala Beograd. Spas je pronašla kod psihijatra kod kojeg je odlazila.

Zakeli su se na vječnu ljubav 1993. godine, a 1998. godine dobili su sina kome su dali ime Marko Lav. Jedna je od rijetkih glumica s ovih prostora koja je ostvarila i zapaženu holivudsku karijeru, u serijama Lost i Babilon 5.

Iako je u Americi doživjela slavu, svojevremeno je izjavila da je tamo veoma teško baviti se ovom profesijom jer glumce ponižavaju i tretiraju kao stoku i da zato ljudima kojima želi dobro nikada ne bi savjetovala da postanu glumci.

Donosi odluku da se poslije 11 godine izgnanstva vrati u Hrvatsku na poziv Radeta Šerbedžije gdje 2002. godine igra u njegovoj predstavi. Nakon toga nastavila je život u Zagrebu.