Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Holivudska glumica ima “matematički savršeno” lice, tako kažu naučnici (FOTO)

Celebrities attend the ELLE 24th Annual Women in Hollywood Celebration

Ako imate oblik lica poput Reese Witherspoon, ubuduće možete svima govoriti da je vaše lice “matematički savršeno”.

Prema naučnicima s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Temple u Philadelphiji, jagodične kosti čija se širina podudara sa širinom obrva čine najpoželjniji oblik lica.

Do tog su zaključka došli analizirajući prosječne širine i dužine crta lica s fotografija 55 najljepših žena svijeta.

Pomoću fotografija su izračunali idealne proporcije lica.

Utvrdili su da je prosječna udaljenost između zjenica kod modela čija se lica smatraju najprivlačnijima 59,2 milimetra, dok bi kod savršenih lica vertikalna udaljenost između očiju i jagodica trebala iznositi 13,2 mm.

Te mjere podudaraju se s mjerama lica koje se opisuje kao srcoliko, a te će smjernice zasigurno pomoći estetskim hirurzima koji će sad znati gdje tačno ubrizgati filere i kako obavljati faceliftinge.

Predvođeni doktorom Garyjem Linkovim, istraživači su koristili sistem mjerenja koji su nazvali WIZDOM, što znači “Širina interzigomatske udaljenosti središta lica”.

 

 

 

Taj sistem izračunava horizontalnu udaljenost između najistaknutijih tačaka jagodičnih kostiju.

Priznali su da žene mogu “manipulirati” WIZDOM-om pomoću make upa, odnosno nanošenja rumenila i konturiranjem. Potom su pomoću horizontalne linije analizirali udaljenost drugih dijelova lica, stoji u Magazinu estetske kirurgije.

“Pojam matematičke ljepote podrazumijeva postojanje idealnih kontura lica, dimenzija i omjera koji, kada su prisutni, stvaraju skladno, uravnoteženo i atraktivno lice. Srcoliko lice je simbol mladosti i cilj je kod pomlađivanja lica”, stoji u opisu studije.

“Lice i vrat mogu se s godinama objesiti jer koža gubi elastičnost. Ovo istraživanje pokazuje nam da dodavanjem volumena licu možemo postići estetski ugodniji izgled. Iako smo to već znali, ovo je prvi put da je netko dao parametre savršenog lica”, rekao je estetski hirurg Gary Ross za Daily Mail.