Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ima najviše ocjene: Svi pričaju o ovom hororu (VIDEO)

horor

Malo je ko očekivao da će John Krasinski, glumac najpoznatiji po ulozi u američkoj verziji humorističke serije “The Office”, snimiti jedan od ponajboljih horora u posljednjih desetak godina. Ali, to se dogodilo, a njegov “A Quiet Place” uzeo je sva ona opća mjesta horor filmova i sklopio ih u gotovo savršenu cjelinu.

Film prati četveročlanu porodicu koja pokušava preživjeti u nemilosrdnom svijetu kojim dominiraju vanzemaljski grabežljivci koji plijen hvataju po zvuku, što znači da preživljavaju samo oni najtiši. Preživjeli su prisiljeni živjeti u apsolutnoj tišini jer svaki zvuk koji proizvedu mogao bi im presuditi.

Iako zaplet na prvu djeluje kao jedna od onih priča za koje ne možete vjerovati da nekome već nisu pale na pamet, zapravo se radi o klasičnom horor klišeju “ako pisneš, gotov si” koji viđamo u gotovo svakom drugom hororu. Ipak, ovdje je podignut na još višu razinu, ali tajna uspjeha ovog filma ne leži u originalnosti koliko u vještom zaobilaženju klasičnih zamki pretjeranog kompliciranja jednostavne premise.

Upravo je to razlog zbog kojeg je najnoviji rediteljski pothvat Krasinskog oduševio kritiku i publiku i trenutno ima 100 posto pozitivnih ocjena na stranici Rotten Tomatoes.

I dok bi mnogi slabiji redatelji vjerovatno izgubili pažnju gledatelja u trenucima prolongirane tišine, Krasinski je svoj “gotovo nijemi film” vještim potezima pretvorio u malo remek-djelo žanra koji se u većini slučajeva oslanja na buku i haos.

Još važnije od toga, stvorio je likove do kojih vam je stalo, a ulozi su povećani uvodnom scenom u kojoj porodica Abbot doživljava tragediju nakon koje postaje jasno da svaki od likova može nastradati u svakom trenutku. Naravno, ne odmaže ni to da je glumačka postava vrhunski odradila posao. S posebnim naglaskom na Emily Blunt čija je Evelyn Abbott jedan od najbolje napisanih ženskih likova u ovom podžanru SF horora još od vremena Ellen Ripley.

 

No, sve je to manje bitno jer ono što će neki smatraju nedostacima, drugi neće ni primijetiti, a i eventualni nedostaci ostaju u sjeni brojnih kvaliteta i nekoliko nezaboravnih scena koje ćete zasigurno prepričavati jednom kad izađete iz kina.

Inače, riječ je o relativno malom filmu s budžetom od 17 milijuna dolara, a premijeru je doživio na festivalu South by Southwest gdje je oduševio publiku. Kritičari posebno ističu činjenicu da se radi o hororu s netipično toplom pričom kakvu inače ne viđate kod ostalih predstavnika žanra. Krasinski pak tvrdi da je ovo u prvom redu metafora roditeljstva, ali i film čiju poruku možete primijeniti na trenutnu političku situaciju. Ovo prvo je i više nego jasno i filmu daje dodatnu težinu, ali ovaj društveni komentar unatoč svemu vrlo je teško provariti jer djeluje prvoloptaški i plitko. Štoviše, film daleko bolje funkcionira ako ga u potpunosti zanemarite.

I naravno, ne dopustite da vas izostanak dijaloga odbije. Ovo nije eksperiment na tragu razvikanog Hazanaviciusova “Umjetnika”. Ovo je na kraju dana običan, ali odličan horor.

Odličan horor glumca koji je napokon uspio nadrasti ulogu Jima Halperta.