Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"sam svoj majstor"

Kako je Taylor Swift postala milijarderka?

taylor swift milijarderka
FOTO: Instagram / @taylorswift

Taylor Swift je napustila Big Machine Label Group i pridružila se Universal Musicu, što joj je omogućilo potpuno vlasništvo nad svojim pjesama i snimkama

Američka kantautorica Taylor Swift pridružila se elitnom klubu bogataša na Forbesovom popisu milijardera, na kojem je zauzela je 2545. mjesto s neto vrijednošću od 1.1 milijardu dolara.

Prema Bloombergu, Swift je od 2019. zaradila 400 miliona dolara samo od svog muzičkog kataloga, a navodno je zaradila oko 130 miliona dolara samo od svojih streamova na Spotifyu u 2023. Na popularnom streaming-servisu ukupno je skupila 26.1 milijardu streamova prošle godine.

Swift se može usporediti s Bruceom Springsteenom

Taylor Swift, prema Forbesu, razlikuje se od ostalih milijardera jer svoje bogatstvo nije akumulirala profitabilnim sporednim poslovima, poput kozmetičkih marki i modnih linija.

Swift je prva muzičarka koja je probila magičnu brojku od milijardu dolara isključivo zahvaljujući pisanju i izvođenju pjesama, pa se tako može usporediti s Bruceom Springsteenom, koji je od turneja zaradio milijardu dolara.

Pjevačica je zaradila više od 500 miliona dolara od muzičkih tantijema i turneja. Prikupila je oko 190 miliona dolara od prvog dijela turneje Eras i još 35 miliona dolara od prva dvije sedmice prikazivanja koncertnog filma Taylor Swift: The Eras Tour.

Potpuno vlasništvo nad svojim pjesama i snimkama

Osim toga, još 500 miliona dolara stiglo je od sve veće vrijednosti njenog muzičkog kataloga. Njenih prvih šest albuma neslavno je 2019. kupio Scooter Braun i na kraju prodao Shamrock Capitalu za 300 miliona dolara.

Swift je godinu prije toga napustila Big Machine Label Group i pridružila se Universal Musicu, što joj je omogućilo potpuno vlasništvo nad svojim pjesama i snimkama, nakon čega je ponovno snimila četiri prva albuma, a peti Reputation će nanovo objaviti tokom ove godine.

Bloomberg je u oktobru 2023. procijenio da je Swift zaradila više od 700 miliona dolara od prodaje ulaznica i 225 miliona dolara samo od robe s turneje, što joj je donijelo 370 miliona dolara dobiti nakon plaćanja poreza.

Prema New York Postu, pjevačica posjeduje pet domova diljem SAD-a ukupne vrijednosti 150 miliona dolara. Prema Wall Street Journalu, prvo njeno  ulaganje bio je penthouse od 3240 kvadratnih metara u Nashville's Music Rowu u kondominiju Adelicia, što ju je stajalo 1.9 miliona dolara.

Ugovori s velikim kompanijama

Swift je 2011. kupila veću nekretninu u Nashvilleu, kuću od otprilike 7700 kvadratnih metara poznatu kao Northumberland Estate, koju je platila 2.5 miliona dolara. Iduće godine kupila je kuću sa sedam spavaćih soba u Hyannis Portu u Massachusettsu za 4.8 miliona dolara, a prodala ju je 2013. za 5.67 miliona dolara.

Iste je godine kupila i kuću na Rhode Islandu za 17.75 miliona dolara. Kolonijalna vila uz more ima osam spavaćih soba, a stručnjaci za nekretnine procjenjuju da nekretnina danas vrijedi 30 miliona dolara.

Swift je 2014. kupila dva penthousea u Tribeci za 19.95 miliona dolara u kultnoj zgradi Sugar Loaf, što je zajedno stvorilo dupleks od otprilike 8000 kvadratnih metara. Tri godine kasnije kupila je trospratnicu u nizu svojih penthausa za 9.75 miliona dolara i pretvorila je u svoju garažu, a taj ukupni portfelj nekretnina sada vrijedi 45 miliona dolara.

S 283 miliona pratitelja na Instagramu i vjernim obožavateljima poznatima kao Swifties, snaga njena uticaja gotovo je nemjerljiva, zbog čega mnoge kompanije žele s pjevačicom sklopiti sponzorske ugovore. Swift je godinama imala unosne ugovore s CoverGirl, Kedsom, AT&T, Targetom i Sony Electronicsom, a premda su tačni finansijski detalji tih poslova nepoznati, izvještava se da je pjevačica dobila 26 miliona dolara za svoje dugoročno partnerstvo s Coca-Colom.