Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"ČTK"

Kusturici će biti oduzeta nagrada Febiofesta, prihvaćen prijedlog osnivača film festivala

New Project – 2022-03-01T095800.530

Dodao je kako je smatrao da Kusturica, iako talentiran, ne ispunjava etičke, moralne i demokratske vrijednosti i kriterije da bude nagrađen

Osnivač češkog filmskog festivala Febiofest Fero Fenič zatražio je da se reditelju Emiru Kusturici zbog podrške Rusiji oduzme nagrada Febiofesta koju je 2017. godine dobio za doprinos svjetskoj kinematografiji.

Podsjetimo, Kusturica je nedavno prihvatio ponudu ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua da preuzme funkciju glavnog direktora Centralnog akademskog pozorišta ruske vojske.

Fenič je naveo kako je on još 2017. godine bio protiv toga da Kusturici bude uručena nagrada jer se reditelj već tada divio totalitarnim vođama.

Dodao je kako je smatrao da Kusturica, iako talentiran, ne ispunjava etičke, moralne i demokratske vrijednosti i kriterije da bude nagrađen.

“To su vrijednosti kojima smo privrženi, na osnovu njih je nastao taj festival poslije Plišane revolucije. Nijedno umjetničko djelo ne može se odvojiti od tih vrijednosti. Tada me rukovodstvo festivala nije poslušalo. Sada opet tražim od Febiofesta da mu počasnu nagradu oduzmu”, rekao je.

Feničev prijedlog prihvatio je trenutni direktor festivala Kamil Spačil, a češka agencija ČTK javlja kako će Kusturici nagrada uskoro biti oduzeta.