Mustafa Nadarević: Komediji nije mjesto u politici, već na sceni

mustafa nadarevic

Mustafa Nadarević jedan je od napopularnijih glumaca sa ovih prostora. Iako iz sebe ima četrdesetogodišnju karijeru, i dalje aktivno radi i raduje se svakoj ulozi. Nakon desetogodišnjeg rada na televizijskoj seriji “Lud, zbunjen, normalan” sa kolegamaSenadom Bašićem i Moamerom Kasumovićem udružio je snage i u hit predstavi “Sjajni momci”.

Sa 74 godine, Nadarević nastavlja raditi punom parom. U posljednje vrijeme voli raditi komedije, koje ga “ozdravljaju”.

“Mislim da glumci rade sve dok mogu stajati na nogama. Nekako mi se čini, s obzirom na moje godine i na vrijeme u kojem živimo, da nam je komedija potrebna. Ne, komedija u politici, nego komedija na sceni. Na koncu, poznato je da smijeh čovjeka drži i da ga ozdravljuje. Ja imam ponude da igram i tragedije u mojoj matičnoj kući u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, ali nekako mi se čini da komedija može i mene preko publike ‘zdraviti’ “, kaže Mustafa Nadarević za RSE.

04

Upravo u televizijskoj seriji “Lud, zbunjen, normalan” Nadarević se i najviše profilirao kao komičar. Kaže da nije očekivao toliki uspjeh serije u regiji.

“Nikad se ne zna kako će nešto proći, tako nismo znali i sa serijom ‘Lud, zbunjen, normalan’. Uloga u toj seriji bila mi je ponuđena na premijeri filma ‘Nafaka’ u Beogradu, i kada sam pročitao prve tri epizode, bio sam siguran da to može biti dobro. Nisam očekivao neku posebnu popularnost na prostorima bivše Jugoslavije. Serija je uspješna i to je dobro za sve ljude koji su je radili, od pisca pa do zadnjeg scenskog radnika”, navodi naš sugovornik.

Nakon desetogodišnjeg rada na ovoj seriji, sa kolegama Senadom Bašićem i Muamerom Kasumovićem, Nadarević je udružio snage i na pozorišnim daskama. Ovih dana nastupaju u seriji “Sjajni momci”, koja je rađena po tekstu Neila Simona.

“Ovo je kazalištna predstava. To nije neko pričanje dogodovština, viceva i štoseva. Na nekoliko mjesta publika je sjajno reagirala i naravno da je glumac sretan zbog toga. Mi se dobro zabavljamo, vjerujem da će se zabavljati i oni koji budu predstavu u budućnosti gledali”, konstatira Nadarević.

On, također, ističe da nema previše vremena pratiti što se događa u regionalnoj kinematografiji. Teme, kojim se bavi filmski autori, uglavnom su vezani za patnju.

Gluvi barut

“Ne pratim mnogo, ali u scenarijima koje sam čitao autori se previše bave mukama i patnjama, koje jesu prisutne u našem narodu. Mislim da se za kulturu jako malo izdvaja i da ti filmski radnici ne mogu složiti neku financijsku konstrukciju da bi s mirom radili film. Ostaje se u dugovima, moli se na sve strane kod različitih sponzora. To čovjeka umori i kod rada na filmu i onog dijela koji je najvažniji, a to je snimanje, ljudi uđu umorni. Volio bih da sa ovih prostora izađe neka dobra komedija”, navodi popularni glumac.

Iako je do sada odigrao više od 60 uloga na filmu, kaže da ga lijepe uspomene vežu za filmove: “Kod amdiže Idriza”, “Savršeni krug”, “Praznik u Sarajevu”, te film “Otac na službenom putu”, čijeg se seta i danas rado sjeća.

“Radili smo fantastično. Bili smo svi kao jedna obitelj, od Kusturice (Emir Kusturica, op.a.) do najmanje glumačke uloge. Tu su igrali i njegovi studenti. Emir Hadžihafizbegović je imao i svoj debi na filmu. Sva je ekipa bila sjajna, a kasnije se pokazalo da su to sve bili sjajni glumci od Mire Furlan, Mikija Manojlovića do pokojnog Pavla Vujisića. Sve su to velikani jugoslovenskog filma. Emir je velik režiser, dobro je bilo složeno i zato je postignut veliki uspjeh”, ocjenjuje Nadarević.

U svojoj bogatoj glumačkoj karijeri postigao je gotovo sve i kaže da nema neostvarenih želja.

“Nemam nekih želja. Nisam nikada ništa ni želio igrati. Ako mi neko ponudi, onda radim vrijedno. Nisam bio mnogo ambiciozan u ovom poslu”, zaključuje on.