SHOWbuzz

Ljubavna poema Sarajevu

Nakon “najvažnije premijere” domaći film “Najsretniji čovjek na svijetu” u bh. kinima

10/03/2023
Foto: SFF

“Najsretniji čovjek na svijetu” prati četrdesetogodišnju Sarajku Asju koja jedne subote, na majčin nagovor, odlazi na speed dating. Spajaju je s 43-godišnjim bankarom Zoranom

Prikazivanje novog domaćeg filma “Najsretniji čovjek na svijetu” počelo je od četvrtka u kinima u Bosni i Hercegovini.

Premijerno je prikazan u Sarajevu.

Režiserka je Teona Strugar Mitevska. Ona s Elmom Tataragić potpisuje i scenarij.

– Veliko je zadovoljstvo biti u Sarajevu. Na neki način, i meni i Elmi je ovo bila najvažnija premijera. Hvala cijeloj ekipi, u životu nisam radila sa tako dobrom glumačkom i tehničkom ekipom. Ovaj film je naša ljubavna poema Sarajevu – rekla je Strugar Mitevska nakon premijere.

– Film smo dugo pripremali. Govori o oprostu, ali i o usamljenosti, potrebi za drugim, za dodirom na nekom duhovnom nivou – riječi su Elme Tataragić.

“Najsretniji čovjek na svijetu” prati četrdesetogodišnju Sarajku Asju koja jedne subote, na majčin nagovor, odlazi na speed dating. Spajaju je s 43-godišnjim bankarom Zoranom.

Prema riječima rediteljice, “Najsretniji čovjek na svijetu” je priča o nemogućim vezama, ljubavi i apsurdu.

U filmu glume: Jelena Kordić Kuret (Asja), Adnan Omerović (Zoran), Labina Mitevska, Ana Kostovska, Ksenija Marinković, Izudin Bajrović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Mona Muratović, Nikolina Kujača, Siniša Vidović, Kemal Rizvanović.

„Najsretniji čovjek na svijetu” je dobitnik Grand Prix žirija i Nagrade mladog žirija na 14. Les Arcs Film Festivalu u Francuskoj, FIPRESCI nagrade za najbolji film na 35. Panorami evropskog filma u Atini, nagrade za najbolji koprodukcijski film, za najbolju šminku i najbolju kostimografiju na Festivalu slovenskog filma u Portorožu.

Nastao je u koprodukciji Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Danske, Belgije i Bosne i Hercegovine, a bh. producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo iz producentske kuće SCCA/pro.ba.

Film je bio ovogodišnji kandidat Sjeverne Makedonije za Oscara.

Distributer u kinima u Bosni i Hercegovini je Obala Art Centar iz Sarajeva, saopćeno je iz Sarajevo Film Festivala.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.