Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

OK Fest, oaza u BiH: Kad se čudiš nečemu najnormalnijem (FOTO/VIDEO)

ok fest (3)
Foto: OK Fest/Facebook

U mraku nacionalizma i širenja mržnje što BiH zadesi svake četiri godine pred opšte izbore, rijetke su svjetle tačke koje običnog i normalnog građanina ove zemlje mogu obasjati i “oaze” u koje se može skloniti.

Jedna od takvih oaza je OK Fest koji je ove godine doživio svoje peto izdanje i potvrdio renome, bez sumnje, najboljeg festivala u BiH.

Ali njegova priča nije samo muzička, simboličan je po mnogo čemu i tu je njegova najveća snaga. Posebno kada se posmatra u sprektru dešavanja i odnosa unutar BiH.

Prizor u kojem grupa mladića iz Tuzle, Trebinja i Mostara u trgovini zajedno kupuju piće posuđujući jedan drugom novac je najbolji opis ovog trodnevnog festivala. Ono što je svugdje na svijetu normalno, kod nas je neobično. To je, nažalost, načinjeno od našeg društva i nas samih.

Srećom tu je Tjentište, historijsko mjesto gdje se ponovo odvija borba protiv svega onog što danas ovo društvo razara. Ovaj put kroz OK Fest.

Mnoga poznata imena su ove godine nastupala tokom tri dana njegovog održavanja. Letu štuke, Hladno pivo S.A.R.S, Elemental, Ritam nereda, Atheist rap i Obojeni program su uobičajeno poslali snažne poruke, Gibonni je razniježio romantična srca, a Jinxi, Kiril, Ortodox Celts, Zemlja gruva i Laka sve su natjerali na ples.

Po prvi put na festivalu su učestvovali i izvođači van regiona. To su Stereo MC i Rudimental koji su nastupili na Main stageu.

Od ove godine festival je bogatiji za “boOK zonu” osmišljenu za promociju knjiga i druženje s autorima. Ove godine to je bio Nenad Janković, alias dr Nele Karajlić koji je promovisao svoj drugi roman “Solunska 28”.

O ovome festivalu se može pisati nadugo i naširoko. Krenuvši od Tjentišta kao historijskog mjesta borbe protiv fašizma, pa sve do fascinantne prirode i okruženja gdje je festival smješten. Može se pisati o sjajnoj organizaciji i ljubaznom osoblju koje vam je uvijek nadohvat ruke. Ni kiša koja je padala tokom cijele subotnje noći nije smetala, jer onaj ko ide sa šatorom na festivale mora biti spreman na sve.

Može se pisati i o tome da bi trebalo poraditi na proširenju besplatnog interneta na cijeli kamp, kao i frekventnijem autobuskom prevozu od Foče do Tjentišta jer mnogobrojni gosti festivala nisu smješteni u kampu. Ali, ono što je najbitnije, peti po redu OK Fest je uspio. I šesti će, u to nemojte sumnjati.

Jer kako reče radnik osiguranja, inače mladić iz okoline Foče: “Da nam nije ovoga, ništa mi ne bi imali”.

Priča o OK Festu: Kako se jedan policajac susreo s nepoznatim (FOTO/VIDEO)