Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

40. godišnjica Olimpijade

Otkazan koncert Cetinskog u Sarajevu: Sad su se oglasili organizatori i objavili sve dokumente

toni cetinski
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Na press konferenciji održanoj 08.01. na kojoj su, između ostalih, bili prisutni predsjednik Organizacionog odbora Jasmin Ademović, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda i gradonačelnica Benjamina Karić predstavljen je program obilježavanja uključujući i koncert Tonyja Cetinskog

Koncert Tonija Cetinskog neće biti održan ispred Vječne vatre u Sarajevu, potvrdio je to u Novom danu na televiziji N1 organizator koncerta Adnan Mundžić, vlasnik Stage Productiona. Sada se STAGE Produkcija, koja je bila zadužena za koncert, oglasila objavivši i sve dokumente.

Njihovo saopštenje sa slijedom događaja, kao i dostavljenim prilozima u vidu dokumentata u nastavku prenosimo u cijelosti:

“Naime, iako je Vlada Kantona Sarajevo, na zahtjev Organizacionog odbora za obilježavanje 40. godišnjice Olimpijade imenovanog od strane Gradskog Vijeća, obezbijedila i doznačila sredstva za koncert Tonyja Cetinskog, Gradsko vijeće je u srijedu, 24. januara, donijelo odluku da ne prihvati pokroviteljstvo pravdajući svoju odluku ”zakonskim preprekama”.

U svojoj ranijoj izjavi za mediji gradonačelnica Benjamina Karić je rekla da je odluka o neprihvatanju Pokroviteljstva donesena jer je organizator koncerta registrovan kao d.o.o. društvo, te je iz tog razloga Gradsko vijeće donijelo ovakvu odluku. Međutim, prema odluci Gradske uprave Grada Sarajeva o uslovima i postupku prihvatanja Poktoviteljstva, objavljenog u Službenim novinama Kantona Sarajevo se navodi da zahtjev mogu podnijeti pravna i fizička lica, te organizatori društvenih, naučnih, kulturnih, sportskih ili drugih manifestacija, što znači i d.o.o. društva kao pravno lice.

sluzbene novine cetinski

Prema članu 2. istog pravilnika navodi se da Gradonačelnik donosi odluke o prihvatanju Pokroviteljstva uz finansijske obaveze Grada do 25.000,00 KM, dok Gradsko vijeće donosi odluke o prihvatanju Pokroviteljstva uz finansijske obaveze u iznosima većim od 25.000,00 KM.

Napominjemo, na prvoj sjednici Organizacionog odbora za obilježavanje 40. godišnjice Olimpijade u Sarajevu održanoj 02.11., a na kojoj je između ostalih bila prisutna i gradonačelnica Benjamina Karić, prihvaćen je prijedlog da se koncert Tonyja Cetinskog uvrsti u zvanični program obilježavanja 40. godišnjice Olimpijade u Sarajevu.

Nadalje, 22.12. Organizacioni odbor je uputio zahtjev Vladi Kantona Sarajevo zahtjev u kojem traži sredstva za program obilježavanja 40. godišnjice Olimpijade u Sarajevu, između ostalog i za koncert Tonyja Cetinskog koji je uvršten u isti.

zoi cetinski

Na press konferenciji održanoj 08.01. na kojoj su, između ostalih, bili prisutni predsjednik Organizacionog odbora Jasmin Ademović, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda i gradonačelnica Benjamina Karić predstavljen je program obilježavanja uključujući i koncert Tonyja Cetinskog.

Na četvrtoj sjednici Organizacionog odbora održanoj 22.01. donesen je zaključak o raspodjeli sredstava dobijenih od strane Vlade Kantona Sarajevo, u kojem se između ostalog navodi – primjena Odluke o uslovima prihvatanja pokroviteljstva Grada Sarajeva 60.000,00 KM za pokroviteljstvo koncerta Tonija Cetinskog u organizaciji STAGE PRODUCTION d.o.o. Sarajevo pokroviteljstvo Gradskog vijeća. Zaključak je upućen gradonačelnici Grada Sarajeva, Gradskoj službi za obrazovanje, kulturu, sport i mlade, te Gradskoj službi finansija na daljnje postupanje.

Dakle, Organizacioni odbor je na četvrtoj sjednici donio zaključak da se prihvavati Pokroviteljstvo koncerta Tonyja Cetinskog, a prema pravilniku i uslovima iz priloga 1 u kojem se navodi da inicijativu za Pokroviteljstvo Grada Sarajeva mogu podnijeti pravna i fizička lica, te organizatori društvenih, naučnih, kulturnih, sportskih ili drugih manifestacija, što znači i d.o.o. društva kao pravna lica.

Uzimajući u obzir pravilnik o uslovima Pokroviteljstva Grada Sarajeva (prilog 1), uvršavanje koncerta u zvanični program obilježavanja (prilog 2), zahtjev Organizacionog odbora upućen Vladi Kantona Sarajevo (prilog 3), te zaključan Organizacionog odbora o prihvatanju Pokroviteljstva (prilog 4), ostaje nejasno na bazi čega je Gradsko Vijeće donijelo svoju odluku.

Također je nejasno, ako nije bilo ”zakonske osnove” da se podrži koncert, zašto je isti najavljen na zvaničnoj press-konferenciji održanoj 08.01.!?”, naveli su iz STAGE Produkcije.