Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

15. izdanje

Otvoren Mostar film festival, prve večeri na programu film “Nebesa”

mff anadolija (1)

I ove godine imamo filmove iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, čineći promociju domaće kinematografije i naših glumaca, rekao je direktor festivala Slaven Knezović

Malom svečanošću i prvom projekcijom, započelo je 15. izdanje Mostar film festivala. Riječ je o festivalu glume u organizaciji Filmsko-pozorišnog udruženja Oktavijan, koji tradicionalno okuplja eminentna imena iz svijeta filma, javlja Anadolu Agency (AA).

Osim prve projekcije u Domu “Herceg – Stjepana Kosače“, sve ostale planirane su na platou Mostarskog sajma, i to u formi auto-kina, a s ciljem da se suzbije širenje pandemije COVID-19.

“Petnaest godina je lijepa obljetnica. Nadam se da ćemo izdržati još makar toliko. Hvala svima koji su nam došli. Nadam se da će istinski uživati. I ove godine imamo filmove iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, čineći promociju domaće kinematografije i naših glumaca. Vidjet ćemo ko će biti dobitnici nagrade ‘Stablo ljubavi’, a ko god da to bude, siguran sam da žiri neće pogriješiti“, rekao je direktor festivala Slaven Knezović.

Festival je ovog puta otvorenim proglasio producent Srđan Šarenac, koji je radio produkciju za film “Nebesa“, koji će biti prikazan prve večeri Mostar film festivala.

“Riječ je o dugometražnom igranom filmu Srđana Dragojevića. To je reditelj filmova ‘Parada’, ‘Lepa sela lepo gore’ i ‘Rane’. ‘Nebesa’ su priče o Božjim čudima ispričane crnim humorom. Večeras je bh. premijera. Nadam se da će svi uživati. Siguran sam i da će reakcije publike u Mostaru biti dobre. Film je već u distribuciji. Od 23. decembra će biti u svim kinima Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Rad na ovom filmu trajao je četiri i po godine. Bilo je teško osigurati sredstva, ipak je to film od dva miliona eura“, izjavio je Šarenac.

Večeras će biti prikazani filmovi “A bili smo vam dobri“, “Nebesa“ i “Zastoj“.

Mostar film festival će završiti proglašenjem najboljih glumaca 1. novembra, a u međuvremenu će u sklopu popratnog programa biti organizovano niz radionica.