Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijerno prikazan dokumentarni film “Tifa” VIDEO

tifa

U utorak navečer je u Cinema Cityju upriličena premijera dokumentarnog filma „Tifa“. Film je rezultat dugogodišnjeg praćenja života i rada Mladena Vojičića Tife.

“Sedamnaestog oktobra meni je punih 57 godina, a na sceni sam bar 37, znači da bi trebalo napraviti jedan film u serijalu koji bi trebao trajati 37 godina. Ovo je film koji je napravljen bez ambicija, bez ikakvih namjera za osvajanjem Oscara koji je davno prevaziđen”, rekao je Tifa prije premijere filma naglasivši kako je čitav njegov život transparentan i kako ne smatra nekom hrabrošću govoriti o svom životu.

Da može premotati film, kaže, ne bi ništa promijenio u svom životu.

Video snimak: ins.ba

“Davor je dugo snimao Tifu pošto su bili komšije, a prije četiri godine sam ja ušao u priču i reakcije ćemo vidjeti večeras. Nadam se da će Sarajlije večeras osjetiti tu energiju i emociju”, rekao je reditelj Bakir Hadžiomerović prije premijere filma.

Kako je rekao Hadžiomerović, Tifa je bio discipliniran jer je veliki profesionalac, te je komentirao da je tokom svoje karijere nekada više mislio srcem.

“Da mi je neko pričao da ću u nekadašnjem kinu Dubrovnik praviti premijeru filma koji se zove ‘Tifa’ čiji sam ja reditelj, ja bih rekao da promijeni profesiju. Ovaj film nema nikakvih para, nastao je na prijateljstvu. Mi smo nekako uvijek voljeli Tifu”, rekao je Hadžiomerović.

Bivši frontmen grupe Erogene Zone Almas Smajlović objavio je drugi singl sa svog prvog samostalnog albuma koji je snimljen u duetu s Mladenom Vojičićem Tifom.

Videospot za pjesmu Kad se boriš sam je i oficijelna najava dokumentarnog filma Tifa.

“Divno je bilo sarađivati s Tifom iako smo prijatelji dugi niz godina. Kada smo snimali pjesmu, gledali smo da to bude najavna pjesma filma pa su se koristili audiosnimci. S obzirom da ti traileri za film jako kratko traju, pjesma će ostati zauvijek”, rekao je Almas.

Priču o legendi sarajevskog rock and rolla, jednom od najboljih muzičara na prostoru bivše Jugoslavije i najkontroverznijih javnih ličnosti u regionu koja objašnjava njegovu popularnost, zapravo je kroz vizuru reditelja Bakira Hadžiomerovića, priča o jednom gradu i njegovim ljudima, o minulom vremenu i sarajevskoj raji.

Neki arhivski materijali koji se pojavljuju u filmu, a koji su zabilježeni kamerom Davora Pušića su stari preko 20 godina. Autori filma pratili su Tifu na svim njegovim koncertima, ali većina materijala u filmu zapravo je zabilježena na privatnim druženjima Tife i njegovih prijatelja.

Više od trideset sati snimljenog materijala pretočeno je kroz 50 minuta u svojevrsni dokument jednog vremena. Osim što prikazuje sarajevske trenutke od prije 20 ili više godina, u filmu govore i brojne poznate Sarajlije, pojedinci koji su obilježili sarajevsku kulturnu, muzičku i društvenu scenu, kao i neki od najpoznatijih rokera bivše Jugoslavije.

U filmu govore: Dubravko Bibanović, Dario Džamonja, Goran Bregović, Davorin Popović, Bodo Kovačević, Zoran Redžić, Bruno Langer, Almas Smajlović, Sead Zele Lipovača, Milić Vukašinović, Ruždija Metanović, Nermin Tulić, Vlado Podany, Nedžad Merdžanović, Dragan Vikić, Mustafa Čizmić, Nedim Tabaković Čuka…

Poseban osvrt u filmu je Tifin ratni period od 1992. do 1994. godine kada su nastale legendarne i nezaboravne pjesme: Ponesi zastavu i kultna Grbavica, kao i legendarni koncerti u Skenderiji i na Dobrinji, kao i raritetni snimci ratnog koncerta u Slogi iz novembra 1993. godine, atmosfera na sceni i iza scene.
Veliki dio filma čini arhivski material sniman od sredine osamdesetih, pa do početka novog milenijuma (snimano BETACAM SP sistemom kao i VHS-om). Film nema klasičnog spikerskog offa, grafika koje objašnjavaju stvari niti statističkih podataka koje je moguće pronaći na Wikipediji ili internetu. Snimci su autentični i nastajali su u backstageu koncerata, na dernecima, putovanjima. Većina snimaka do sada nigdje nije prikazana.

Film Tifa rađen je u FIST produkciji. Režiju filma potpisuje bh. novinar Bakir Hadžiomerović, a rađen je prema ideji Davora Pušića i Dubravka Bibanovića.

Producent filma je Davor Pušić, scenarista Adnan Kapetanović. Nakon sarajevske premijere film Tifa biće prikazan na nekoliko regionalnih festivala. Film je rađen uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.