Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rotterdam

Prvo polufinale Eurosonga: Hrvatska i Slovenija se oprostile od takmičenja

ana skolic (1)

Prvu polufinalnu večer ovogodišnjeg Eurosonga nastupom je zatvorila vesela predstavnica Malte Destiny Chukunyere s pjesmom “Je Me Casse”. Ona je prije prve probe za Eurosong glasila kao jedan od najvećih favorita za pobjedu na takmičenju

U prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga nastupili su predstavnici 16 zemalja, a u finale su se plasirale Norveška, Izrael i Rusija, Azerbejdžan, Malta, Litva, Kipar, Švedska, Belgija i Ukrajina!

Nakon što je takmičenje zbog pandemije koronavirusa prošle godine odgođeno, u areni “Ahoy” u Rotterdamu gledali smo prvu polufinalnu večer.

Hrvatska predstavnica Albina Grčić s pjesmom “Tick-Tock” je nastupila 10. po redu, ali nije se uspjela plasirati u daljnje takmičenje, kao ni Slovenka Ana Soklič s pjesmom “Amen” koju je otpjevala na engleskom jeziku.

Prva polufinalna večer 65. po redu Eurosonga održala se u veličanstvenoj Rotterdam Ahoy areni, a veliko je takmičenje svojim nastupom otvorio nizozemski pobjednik iz 2019. godine Duncan Laurence.

Prvu polufinalnu večer ovogodišnjeg Eurosonga nastupom je zatvorila vesela predstavnica Malte Destiny Chukunyere s pjesmom “Je Me Casse”. Ona je prije prve probe za Eurosong glasila kao jedan od najvećih favorita za pobjedu na takmičenju.

U finale će se plasirati po desetero izvođača iz obje polufinalne večeri koji ostvare najviše bodova.

Direktan plasman u finale Eurosonga ima takozvana “velika petorka”, tačnije predstavnici Njemačke, Italije, Francuske, Španije i Velike Britanije, zemalja koje daju najveći finansijski doprinos Evropskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU) koja organizira Eurosong, te predstavnik zemlje domaćina, što je ove godine Nizozemska.

Druga polufinalna večer održat će se u četvrtak 20. maja, a na njoj će, među ostalima, nastupiti i predstavnice Srbije, ženska grupa Hurricane, dok je finale Eurosonga zakazano za subotu 22. maja.