eurosong

Šest zemalja varalo tokom glasanja, među njima i Crna Gora?!

glasovi (1)

U subotu navečer, oko 20 sati, netom prije nego što je započelo glasanje, EBU je objavio izjavu sugerišući da se ‘iza kulisa’ događala drama

Na kraju su sve, kažu iz Europske radiodifuzijske unije, izračunali na temelju rezultata drugih zemalja sa sličnim zapisnikom o glasanju. Među zemljama čiji su žiriji diskvalificirani je i Crna Gora

EBU je analizirao glasove žirija nakon druge generalne probe druge polufinalne večeri Eurosonga 2022. i utvrđene su određene nepravilnosti u glasanju šest zemalja, oglasila se Evropska radiodifuzijska unija, piše wiwibloggs.com.

Kako su izvijestili, da bi se sve uskladilo s Uputama za glasanje, EBU je sarađivao s partnerom za glasanje i izračunao zamjenski rezultat za svaku zemlju oko koje su imali nedoumice i za drugo polufinale i za veliko finale. Sve je, kažu, izračunato na temelju rezultata drugih zemalja sa sličnim zapisnikom o glasanju.

U subotu navečer, oko 20 sati, netom prije nego što je započelo glasanje, EBU je objavio izjavu sugerišući da se ‘iza kulisa’ događala drama.

– Ovaj proces je potvrdio Nezavisni monitor za glasanje – rekli su.

Zemlje koje su bile izuzete iz glasanja su Azerbajdžan, Gruzija, Crna Gora, Poljska, Rumunija i San Marino.

Podsjećamo, Ukrajina je pobijedila na 66. Eurosongu, imali su ukupno 631 bod. Drugoplasirana je Velika Britanija, a na trećem je mjestu Španija. Srpska predstavnica Konstrakta zauzela je peto mjesto.