kevin spacey

Slavni glumac mora platiti više od 30 miliona dolara odštete zbog skandala

kevin-spacey

Val optužbi koji je prekinuo karijeru slavnoga 62-godišnjeg glumca poklopio se s #MeToo pokretom protiv seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, potaknutog slučajem svemoćnog holivudskog producenta Harveyja Weinsteina

Kevin Spacey morat će platiti skoro 31 milion dolara (oko 54 miliona KM) odštete produkcijskoj kući koja stoji iza Kuće od karata, serije u kojoj je glumio do otkaza dobivenog zbog optužbi za seksualno uznemiravanje.

MRC, producentska kuća koja je realizirala popularnu priču o političkim intrigama emitiranu na Netflixu, tražila je odštetu za izgubljeni prihod koji pripisuje Spaceyjevom naglom odlasku iz serije nakon što su se protiv njega pojavile optužbe za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje.

Sudija je odluku donio 19. oktobra kada je MRC podnio zahtjev da se presuda potvrdi pred sudom u Los Angelesu.

U dokumentu MRC kaže da je, nakon što su optužbe izašle na vidjelo, Spacey suspendovan te je pokrenuta interna istraga koja je pokazala da je zvijezda filma Vrtlog života prekršila odredbe ugovora o glumi i izvršnoj produkciji kojim su postavljeni standardi ponašanja na radnome mjestu.

Val optužbi koji je prekinuo karijeru slavnoga 62-godišnjeg glumca poklopio se s #MeToo pokretom protiv seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, potaknutog slučajem svemoćnog holivudskog producenta Harveyja Weinsteina.

Dvostruki oskarovac Spacey u pet sezona Kuće od karata glumio je beskrupuloznog američkog političara Franka Underwooda sve dok mediji nisu iznijeli na vidjelo optužbe o seksualnom uznemiravanju kolega s posla.

“MRC nije imao nikakvih saznanja o takvome ponašanju Spaceya”, stoji u saopćenju produkcijske kuće koja je, kako navodi, zbog naglog glumčevog odlaska iz serije morala reorganizirati posao, što je rezultiralo “znatnim gubicima” za MRC.

Pojasnili su da se ponovno morao pisati scenarij bez uloge glavnoga lika serije, Underwooda te se morala prilagoditi šesta sezona, koja je umjesto 13 na kraju imala osam epizoda.

Produkcijska kuća pravnu je bitku protiv Spaceya pokrenula još 2019. Glumčevi advokati nisu odgovorili na zahtjev AFP-a za komentar.