izbor za ljepotu

Titula kao uteg ili odskočna daska, kako za koga (FOTO)

misice

Kruna kao polazna tačka za blistavu karijeru

Kada se završi glamurozni i mistični svijet izbora za ljepotu, kreće stvarni život. Svi vidimo samo uspjeh, ali tu je još mnogo uspona i padova koje ne vidimo. Svi znamo da iza lijepih osmijeha stoje naporan rad, požrtvovanost i agonija. One djevojke koje nemaju petlju i ambicije brzo nestaju, dok pojedine stignu do vrha. Za neke smo jednostavno zaboravili da su nekada nosile krunu, jer ih sada znamo kao modele, poduzetnice ili utjecajne osobe. Kruna je samo polazna tačka i odskočna daska za obećavajuću karijeru, te od osobe zavisi kako će se ta prilika iskoristiti.

Kako sve to izgleda u praksi pokazat će nam neki od primjera poznatih ljepotica koje su svoju karijeru i privatni život vodile uspješno i daleko od afera i tabloida.

Rođena u Portoriku 1987. godine, Zuleyka Rivera ponijela je krunu Miss Salinas Teen 2002. godine, Miss Portorika 2006. godine, a iste godine proslavila se i kao Miss Universe u Los Angelesu. Sljedeće godine započela je karijeru kao glumica u telenoveli, gostovala je u mnogim TV emisijama i postala prepoznatljiva lejpotica iz videa Luisa Fonsija „Despacito“ na You Tube-u, koji je i dalje najgledaniji videozapis svih vremena. Sjajna je poduzetnica, te ima svoj brend odjeće i parfema, a njezino bogatstvo se procjenjuje na 5 milijuna američkih dolara. Također je i majka jednog dječaka.

Indijka Aishwarya Rai postala je Miss svijeta 1994. godine, a prije toga i Miss Indije. Tečno govori pet jezika, pojavila se u preko 40 filmova kao glumica, a osim toga, ambasadorica je ljepote vodeće kozmetičke marke. Njezin privatni život je bez drame; udala se i rodila dijete.

Gal Gadot, glavna janakinja filma Wonder Woman je bila Miss Izraela 2004. godine, a dobitnica Oscara Halle Berry bila je Miss Teen All America 1985. godine i Miss Ohio godinu poslije. Legendarna TV voditeljica i poduzetnica Oprah Winfrey dobila je titulu Miss Black Tennessee sa 17 godina. Andrea Osvárt je na mađarskom takmičenju “Look of the year” 1996. bila druga, a postala je poznata glumica i TV voditeljica u Italiji i Mađarskoj.

Treba spomenuti i Miss Jugoslavije iz 1983.godine Slovenku Bernardu Marovt. Od svih misica sa ovih prostora najbolje je unovčila svoju titulu. Kad je bila na vrhu popularnosti, na dan je od reklama zarađivala po 3000 američkih dolara. Reklame snima i danas. Već osam godina zaredom u Sloveniji organizira međunarodno natjecanje Fotomodel Bernie Models, a otvorila je i manekensku školu za mlade “Bernarda Marovt”. Živi na relaciji Ljubljana – Milano, gdje ima svoju modnu agenciju.

Dok neke ljepotice iskoriste svoju titulu i svoj život pretvore u bajku, neke se odluče za drugu vrstu bajke. Za neke je jednostavno bolje rješenje nestati iz javnog života, osnovati porodicu, naći običan posao i imati samo par starih fotografija koje će podsjećati na ono što je nekada postignuto.

Mnogi su mišljenja kako je Ana Mirjana Račanović najljepša i misica sa najprepoznatljivijom osobnosti koju je Bosna i Hercegovina do sada imala, a ovu titulu ponijela je sada davne 2001. godine. Ova ljepotica iz Bijeljine, nakon par godina karijere se skrasila, te sada sa suprugom i troje djece, živi tihim porodičnim životom u njemačkom gradu Badenu. Danas kaže da se rado sjeti trenutka kada je ponijela titulu najljepše u našoj zemlji, ali dodaje kako joj je porodica sada najveće bogatstvo koje posjeduje i oslonac u životu.