Taj ludi svijet

oživljavanje turizma

Afganistanci žele da se obnove statue džinovskih Buda uništenih 2001. godine

07/10/2021

Nekada najveće stojeće Bude u svijetu su srušene 2001. godine, a dvije godine kasnije je cijeli kulturni pejzaž doline Bamiyana uvršten na liste svjetske baštine UNESCO-a

Afganistanci žele da se završi nedovršena obnova džinovskih Buda i da se oživi turizam u Bamiyan dolini, javlja Anadolu Agency (AA).

Dvije statue Buda uklesana su u liticu pješčenjaka doline Bamiyan tokom šestog stoljeća prije nego što je islam stigao u centralne dijelove Afganistana.

Nekada su to bili najveće stojeće Bude na svijetu. Viši je bio visok 55 metara, a drugi kip je visok blizu 38 metara.

Međutim, uništeni su naredbom talibanskog vođe Mullaha Omara u martu 2001. godine. Razneseni su u komade uz velike eksplozije.

UNESCO je 2003. godine upisao kulturni pejzaž i arheološke ostatke doline Bamiyan istovremeno na Listu svjetske baštine i Listu svjetske baštine u opasnosti.

Iako je UNESCO ocijenio da nema dovoljno originalnih ostataka materijala za obnovu, Međunarodno vijeće za spomenike i mjesta (Icomos) zatražilo je da se Bude obnove.

“Ovdje su bile dvije statue, ali su uništene. Kasnije je donesena odluka o njihovoj obnovi. Iako su poduzeti neki koraci, nije postignut napredak“ rekao je za AA Abdulkadir Hakimi, jedan od domaćih turista koji su posjetili dolinu.

Ističući važnost historijskih i turističkih mjesta za ekonomski razvoj njegove zemlje, Hakimi je rekao da turisti doprinose ekonomiji regije koju posjećuju i da bi dolazili iz cijelog svijeta ako se monumentalne skulpture obnove.

Još jedan od posjetitelja Emanullah Mahmudzai rekao je da im je ugodnije posjećivati turistička područja jer je sigurnost u Afganistanu uspostavljena nakon nedavnog ponovnog dolaska talibana na vlast.

“Došli smo vidjeti područje gdje se nalaze statue Bamiyana jer je to historijsko mjesto. Ovo je mjesto koje vrijedi vidjeti. Ako se obnovi, došlo bi više turista i to bi doprinijelo ljudima u regionu“, kazao je Mahmudzai.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.