Taj ludi svijet

John Hinckley

Atentator na predsjednika Ronalda Reagana uskoro na slobodi

27/09/2021
Foto: Fena/NPR

Hinckley sada ima 66 godina i posljednjih nekoliko godina živi izvan ustanove za mentalno zdravlje, što je rezultat postepenog ublažavanja nadzora

Sudac federalnog suda SAD-a odobrio je bezuvjetno puštanje na slobudu sljedeće godine za Johna Hinckleyja mlađeg, koji je ranio predsjednika Ronalda Reagana i još trojicu ispred hotela u Washingtonu, u neuspjelom pokušaju atentata 1981. godine, javlja NPR.

Hinckley sada ima 66 godina i posljednjih nekoliko godina živi izvan ustanove za mentalno zdravlje, što je rezultat postepenog ublažavanja nadzora. Njegov advokat rekao je da je “Hinckleyjevo puštanje na slobodu u junu iduće godine pravedna odluka i da je također opravdana i zakonom.

– Nema nikakvih dokaza da on predstavlja bilo kakvu opasnost po okolinu – rekao je njegov advokat Barry Levine, dodajući da su prognoze za Hinckleya odlične kada je u pitanju njegovo mentalno zdravlje.

Tužiteljica Kacie Weston rekla je da je Ministarstvo pravde pristalo na nagodbu, ali je htjelo nadzirati Hinckleyja sljedećih devet mjeseci zbog dvije velike promjene u njegovom životu: prvi put će živjeti sam nakon otprilike 40 godina i zato što jedan od primarnih ljekara koji je bio zadužen za njegov slučaj odlazi u penziju i raspušta se terapijska grupa čiji je Hinckley bio član.

Ministarstvo pravde je najavilo da će podnijeti zahtjev sudu prije juna ako bude imalo novih zabrinutosti u vezi s Hinckleyjem.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.