Taj ludi svijet

Kalifornija

Avion sletio na autocestu uprkos gustom prometu, pilot bio prisiljen da to učini

13/08/2022
Foto: Screenshot/YouTube

Slijetanje s ovog nevjerovatnog videa dobro je prošlo za putnike, ako bi sudeći po snimci to bilo teško zaključiti

Jedan rekreativni avion suočen s kvarom i nemogućnošću dolaska do najbliže zračne luke morao je prisilno sletjeti. U tim slučajevima autoceste su jedno od najpovoljnijih mjesta za slijetanje premda uvijek postoje rizici.

Slijetanje s ovog nevjerovatnog videa dobro je prošlo za putnike, ako bi sudeći po snimci to bilo teško zaključiti.

Situacija se dogodila 9. augusta u 12:30 u Kaliforniji (SAD) kada je mali rekreativni avion s pilotom Andrewom Choom za komandama usred leta doživio kvar motora i morao je prisilno sletjeti.

Suočen s tako pogibeljnom situacijom, Cho je analizirao sve mogućnosti i, vidjevši da je nemoguće doći do zračne luke, odlučio se za slijetanje na autocestu 91, u blizini mjesta Corona. To je bila najbolja alternativa, ali nije bilo lako jer je u to vrijeme autocesta bila najprometnija.

Uprkos prometu, a kako se vidi na snimci koju je snimila kamera iz automobila koji je bio malo ispred mjesta gdje se prinudno slijetanje dogodilo, pilot je uspio sletjeti bez sudara s bilo kojim vozilom. Međutim udar u tlo je bio jači od idealnog, zbog čega je izgubio kontrolu i u manevru je slomio jedno krilo.

Zbog toga se avion zakrenuo i otišao sa strane i to srećom bez dodirivanja bilo kojeg automobila koji je tada vozio autocestom.

Uprkos tome, udar je uzrokovao izlijevanje velike količine goriva koja je, u kombinaciji s iskricama trupa koje se vuku po asfaltu, uzrokovala trenutnu deflagracija koja je sigurno uplašila vozače.

Uprkos spektakularnoj prirodi događaja, sreća je htjela da u cijelom incidentu ne bude niti jedne ozlijeđene osobe.

Komentari

Autor: jutarnji.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.