Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kalifornija

Čekali su 17 godina kako bi bili oslobođeni za zločin koji nisu počinili

zatvor presuda ss
Foto: Screenshot/YouTube

Prema novom zakonu, država im je dužna platiti po 140 dolara za svaki dan proveden iza rešetaka, odnosno oko 900.000 dolara

Dvojica muškaraca koji su odslužili skoro 17 godina zatvora nakon što su pogrešno osuđeni za pokušaj ubistva proglašeni su nevinim u četvrtak od strane kalifornijskog suda. Prema novom zakonu, država im je dužna platiti po 140 dolara za svaki dan proveden iza rešetaka, odnosno oko 900.000 dolara.

Presudom Dupree Glassu i Juanu Rayfordu zaključeno je novo suđenje koje je počelo u oktobru nakon što je vijeće državnog žalbenog suda poništilo njihove presude i nakon što su pušteni na slobodu 2020. godine. Suđenje je uključivalo dramatično priznanje stvarnog napadača, Chada Brandona McZeala, člana bande koji služi doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva u nepovezanom slučaju, rekao je tim odbrane.

Nakon što je sudija donio presudu, njih dvojica su zagrlili jedni druge, ali i svoje advokate. Izvan zgrade suda, bodrili su ih članovi porodice i pristalice. Rayford, je držeći svoju kćerku, nazvao „nevjerovatnim“ osećajem da su njihovi dosijei konačno izbrisani, a reputacija vraćena. “Toliko sam dugo razmišljao o ovom danu. Razmišljao sam o tome kada sam bio zatvoren 17 godina. Razmišljao sam o tome posljednje dvije godine kada sam bio slobodan. Čekao sam ovaj dan jer, znate, znao sam da sam nevin za svaki zločin za koji su rekli da sam počinio”, rekao je.

Advokati odbrane su rekli da je ovaj slučaj prvi podvrgnut zakonu koji garantuje obeštećenje optuženima u odbačenim slučajevima, a također im omogućava da iznesu dokaze koji dokazuju njihovu nevinost.

Glass i Rayford su imali 17, odnosno 18 godina, kada su uhapšeni nakon pucnjave 2004. tokom svađe u kojoj je učestvovala grupa tinejdžera u kući u Lancasteru, sjeverno od Los Angelesa. Dvije osobe su pogođene u pucnjave, ali povrede nisu bile teške, navodi se u sudskim spisima.

Obojica optuženih osuđena su po 11 tačaka za pokušaj ubistva i osuđena na 11 uzastopnih doživotnih kazni. “To suđenje nikada nije trebalo biti pokrenuto”, rekla je advokatica odbrane Annee Della Donna za Associated Press. “Nije bilo dokaza koji bi ih povezivali sa pucnjavom. Nijednog.”

Novi statut, koji je stupio na snagu 2020. godine, daje odbrani priliku da pokaže da postoji “preovladavanje dokaza” koji pokazuju nevinost, rekla je ona. “Dokazali smo njihovu nevinost van svake sumnje”, rekla je Della Donna.

Osude Glassa i Rayforda su se u velikoj mjeri oslanjale na svjedočenje samo dva svjedoka koji su kasnije odbacili svoje priče. Tokom petogodišnje istrage, istražitelji odbrane su pronašli više drugih svjedoka koji su rekli: “Oh, ne, oni nisu bili strijelci, nikada nisu ni imali pištolj”, rekla je Della Donna.

Par je od početka tvrdio da nisu bili uključeni u pucnjavu. Njihov slučaj je preuzeo projekat prava nevinosti na Pravnom fakultetu Irvine Univerziteta u Kaliforniji.

„Nisam veliki na riječima. Ali danas je divan dan. Već 20 godina živimo ovu noćnu moru. Konačno je gotovo. Možemo nastaviti sa svojim životima”, rekao je Glass.

Glass, 36, i Rayford, 37, sada oboje rade kao vozači za Walmart. Rayford je sa svojom srednjoškolskom partnericom, koja ga je čekala dok je bio u zatvoru. Obojica su u međuvremenu postali očevi dvije djevojčice.

Odluka višeg suda u Los Angelesu, sudije H. Clayja Jackea u četvrtak, bila je “duga, detaljna presuda kojom su oslobođeni krivice za sve zločine” u vezi s pucnjavom, rekao je branilac Eric Dubin.

“Danas je sudija ispravio grešku”, rekao je Dubin. “U mojih preko 30 godina suđenja slučajeva, nikada nisam doživio tako magičan trenutak u kojem se vidjelo kako pravda tako živo izlazi na vidjelo.”

Dubin je rekao da očekuje da državni odbor za odštetu žrtvama odobri po skoro 900.000 dolara odštete prema novom zakonu. Povrh toga, odvjetnici odbrane planiraju tužiti državno i okružno tužilaštvo zbog nezakonitog gonjenja, rekao je.

Okružno tužilaštvo nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar na odluku sudije, prenosi Federalna.ba.