Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Francuska

Dječak (9) živio sam u stanu dvije godine, hranio se konzervama, kolačima i paradajzom

dječak
Foto: Unsplash

Uprkos cijeloj situaciji, nastavio je ići u školu i bio dobar učenik

Majka u Francuskoj osuđena je prošle sedmice na 18 mjeseci zatvora jer nije brinula za svoje 9-godišnje dijete koje je tokom dvije godine (od 2020. do 2022.) ostavila da živi samo u stanu u gradu Nersacu.

Izgleda da se dječak većinom hranio kolačima, konzervama i ukradenim paradajzom. Majka je za to vrijeme živjela s partnericom u drugom stanu, udaljenom pet kilometara, i s vremena na vrijeme posjećivala dijete, piše CNN.

Gradonačelnica Nersaca Barbara Couturier navela je kako dječak često nije imao toplu vodu ili uključeno grijanje. Uprkos cijeloj situaciji, nastavio je ići u školu i bio dobar učenik. Couturier je uputila policiju u cijeli slučaj nakon što je majka zamolila socijalne službe da joj pomognu kupiti hranu.

“Upoznala sam djetetovu majku u maju 2022. Rekla je da ima finansijskih problema. Dali smo joj četiri bona za hranu, ali je umjesto toga uzela procesirane namirnice, pa mi je to postalo sumnjivo. Kontaktirala sam stanare zgrade i neki su mi rekli kako dječak zapravo živi sam. Povezala sam šta se događa i pozvala policiju”, kazala je Couturier.

Dijete je od 19. septembra 2022. u nadležnosti socijalnih službi.