Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

građani upozoreni

Iz mora u Hrvatskoj izvađena ogromna mina teška 800 kg sa 500 kg eksploziva

Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

Riječ je o torpednoj mini iz Drugog svjetskog rata, koja teži gotovo 800 kilograma s 500 kilograma eksploziva

Luka u Puli jutros je zatvorena zbog uklanjanje protubrodske mine. U toku je složena akcija u kojoj sudjeluju pripadnici specijalne policije iz Pule, Rijeke i Splita. Prvi dio akcije je gotov jer je protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata uklonjena iz vode, javlja HRT.

Ronioci su jutros zaronili na šest metara dubine, osigurali je, pomoću balona digli na površinu. Mina je zatim gumenjakom prevezena na kopno i premještena na teretno vozilo, koje je krenulo prema Rtu Marlera u Ližnjanu gdje će mina biti u uništena u sigurnosnim kontroliranim uvjetima.

Mina iz Drugog svjetskog rata

Dva policijska broda će s mora nadzirati postupak uništenja, dok će u nadzoru s kopna sudjelovati sve ostale službe uključene u ovu akciju. Vađenje mine iz mora trajalo je oko sat i pol, a problem je predstavljala činjenica da se radi o izrazito muljevitom području.

Riječ je o torpednoj mini iz Drugog svjetskog rata, koja teži gotovo 800 kilograma s 500 kilograma eksploziva. Iz policije su poručili da uvijek postoji određeni stupanj opasnosti kad se radi o eksplozivnim napravama. Napomenuli su kako su unaprijed napravili zarone, izradili sigurnosno uklanjanje te osigurali da ne dovedu u opasnost ni građane niti imovinu.

Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

Ponovo su uputili apel građanima da ne dolaze u zabranjene dijelove i zatvorene dijelove kako ne bi doveli opasnost ni sebe ni druge. Vođa ronilaca pirotehničara priznao je kako je akcija bila poprilično zahtjevna zbog muljevitog dna.

“Imali smo i problema s time što smo radili većinu toga na dodir. Znači, ništa se ne vidi dolje, ali je bilo dobro isplanirano, tako da smo se držali plana i sve je uspješno proteklo”, kazao je.