Taj ludi svijet

SAD

Jedno od najsušnijih i najtoplijih mjesta: Kako je Dolina smrti dobila ime?

01/12/2021

Dolina smrti je dobila naziv po grupi tragača za zlatom koji su putovali prema Kaliforniji 1849. godine

Veliki broj domaćih i stranih turista posjećuje Dolinu smrti (Death Valley), pustinjsku dolinu koja se nalazi na jugu američke države Kalifornije, javlja Anadolu Agency (AA).

Smatra se jednim od najsušnijih i najtoplijih mjesta u svijetu.

Dolina smrti je najveći nacionalni park u SAD-u s 3,4 miliona hektara pustinjske prostranosti.

Dolina smrti je dobila naziv po grupi tragača za zlatom koji su putovali prema Kaliforniji 1849. godine. Na putu im se slučajno našla ova dolina. Odmakli su se sa prave staze u nadi da će pronaći prečac, no umjesto toga, morali su se spuštati po goloj, posve isušenoj dolini iz koje nije bilo vidljiva izlaza.

Jedna žena je poslije napisala kako su se njezini dječaci držali hrabro iako su jedva mogli govoriti koliko su im jezici i usne bile suhe i natečene.

Dvojica iz grupe pronašla su izlaz iz doline i vratili se po ostale. Kada su napuštali dolinu, jedan od njih je viknuo: “Zbogom, Dolino smrti”. Tako se ovaj naziv i zadržao.

Unatoč svom turobnom imenu, Dolina smrti nije bez života – biljnog, životinjskog i ljudskog, ali su oni prilagođeni surovim uslovima.

Ona je dom indijanskim plemenima, životinjama i biljnim vrstama kojih ima preko 1.000, od čega su 23 endemične vrste koje ne rastu nigdje drugo na svijetu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.