Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mislila je da je 12-godišnje siroče, a onda je otkrila istinu

izbjeglica

Britanku koja je udomila 12-godišnjeg Afganistanca neugodno se iznenadila kada je shvatila da je umjesto mlađahnog izbjeglice u svoju kuću primila 21-godišnjeg džihadistu.

Shvatila je to nakon što su Jamalu, dječaku kojem je ponudila smještaj ne bi li ga spasila iz izbjegličkog kampa, napravljen pregled zuba. No i prije toga Britanka je bila sumnjičava prema dobi Afganistanca jer mu je rasla brada, a vrlo vješto rukovao je oružjem.

U njegovom mobitelu, otkrivene su snimci talibana i zlostavljanja djece. Kako javlja The Sun, nakon toga je uhapšen te mu je uskraćen azil.

Ovu strahotu proživjela je žena koja je otvorena srca otvorila i vrata svog doma dječaku za kojeg se vjerovalo da je pobjegao od zverstava u svojoj ratom razorenoj domovini. I to nakon što su mu u sukobima ubijeni roditelji. Odnosno, tako je barem udomiteljice vjerovala.

No, zubar je utvrdio da se radi o najmanje deset godina starijoj osobi. U mladićevu dob posumnjali su i drugi, pa je tako jednom prilikom čak izbačen iz autobusa jer je djelovao prestar za dječju kartu što ju je koristio.

Britanka je jednom prilikom odvela Jamala u penjački centar gdje je jasno do izražaja došla snaga gornjeg dijela njegovog tijela, a impresionirao je i preciznošću u gađanju u kojem se okušao. Zgrožena je naknadno ispričala da je Afganistanac tokom boravka u njezinoj kući dijelio spavaću sobu s troje njezine ostale djece – stare između 12 i 14 godina.

“Zanimljivo je da su svi to primjetili osim socijalnih radnika. Ne mogu potvrditi da je riječ o teroristi, no očito je da je u pitanju osoba koja je prošla određenu obuku”, opisala je udomiteljica prisjetivši se i strašnih posljednjih riječi što joj ih je uputio prije hapšenja: “Ubit ću te i znam gdje su ti djeca”.

Ovaj slučaj baca novo svjetlo na činjenicu da je djeci izbjeglicama dozvoljen ulazak u Veliku Britaniju nakon zatvaranja velikog izbjegličkog kampa u Calaisu. Sva djeca, za koju se utvrdi da imaju između 14 i 17 godina dobivaju vize za ulazak u zemlju lrpz Crpydon, južni dio Londona, što je dio dogovora postignutog za čim brže uklanjanje francuskog kampa.