Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Misteriozni kamen pronađen u Egiptu otvorio brojna pitanja

Untitled

Iako se već dugo zna da je kamen pronađen u Egiptu vanzemaljskog porijekla, čini se da je još misteriozniji nego što se činilo.

Prema najnovijim otkrićima naučnika, kamen nazvan Hipatija formiran je izvan Sunčevog sistema i to prije nego je Sunce postojalo.  Kamen sadrži mikro-mineralne spojeve koji nisu pronađeni nigdje drugo u našem svemiru ili u poznatim meteoritima i kometima.

Istraživanje su proveli istraživači sa Univerziteta u Johannesburgu gdje su koristili napredne tehnike skeniranja kako bi analizirali strukturu. Kamen Hipatija samo je dio veće formacije koja je pala na zemlju, a i on je razbijen u manje komade. Članovi tima odmah su primijetili da struktura minerala kamena koji je otkriven na jugozapadu Egipta 1996. godine nije sličan nijednoj poznatoj.

Istraga je dovela do dva objašnjenja. Prvo objašnjenje sugerira da je Hipatija fragment meteora koji je postojao prije nego je formiran naš solarni sistem, a drugo objašnjenje sugerira da je kamen nastao iz istog kozmičkog oblaka prašine kao i Sunčev sistem, piše Daily Mail.

Dr. Marco Andreoli, istraživač sa Univerziteta Witwatersrand kazao je kako najnoviji rezultati otvaraju još više pitanja o porijeklu kamena.