Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bizarni običaji

Mlada morala spavati sa svim muškarcima na vjenčanju

vjencanje

Prvi na redu je bio najstariji muškarac, a ne mladoženja

Kroz historiju su se prakticirali mnogi neobični običaji, koji su danas posve nezamislivi. Djevojke su bile spremne na drastične poteze kako bi prikrile da nisu djevice, a neke su čak išle toliko daleko da su si šivale genitalije, piše portal Best Top News.

Lažiranje nevinosti

Djevojke su lažirale djevičanstvo spužvama koje su bile natopljene krvlju, a koristile su se i krvlju iz ribljeg mjehura. Lažno djevičanstvo bilo je sasvim uobičajena pojava u Europi tijekom 19. stoljeća.

Seks na vjenčanju

U Francuskoj Polineziji na Markižanskom otočju prakticirao se običaj da mlada mora spavati sa svim muškarcima koji su bili pozvani na njeno vjenčanje, a prvi na redu je bio najstariji muškarac, a ne mladoženja.

Pravo na djevičanstvo

U Evropi je također postojalo pravo bračne noći, ali u nekim spisima je istaknuto da se to pravo nije koristilo. Naime, radilo se o tome da su plemići mogli položiti pravo na djevičanstvo novopečene mladenke. Postojao je način da seljak spasi djevičanstvo novopečene supruge i to na način da plati porez.

Plaćanje nevinosti

Nevinost se u pojedinim zemljama svijeta morala plaćati, a u afričkoj zemlji Benin majka mladenke obećava joj platiti ako ostane nevina do svoje prve bračne noći. Da bi dobila novac, mladenka mora dokazati da je uistinu bila nevina i to tako da majci sutradan ujutro pokaže krvave plahte. Ovaj običaj bio je široko prakticiran u historiji i to ne samo u Africi nego i u Evropi, stoga i ne čudi da su djevojke bile spremne i lažirati djevičanstvo kako bi dobile i novac, tačnije miraz, i poštovanje.