Taj ludi svijet

Slučaj u Tuzli

Muškarac (89) se razveo od supruge (84), umislio da ga vara

17/11/2019

"Njih su praunuci doveli da se razvedu. Razlog je bio što je on umislio sebi da ga supruga koja je imala tri moždana udara i infarkt vara sa poštarom"

Prema posljednjim podacima prosječno trajanje braka kod parova koji se razvode je 11,3 godina u FBiH, a u RS-u 13,5 godina.

Kako u cijeloj BiH tako i na području Tuzle evidentiran je porast razvoda, a u prilog tome govori statistika i praksa.

Advokat Damir Alić je za portal Tuzlanski.ba otkrio slučaj razvoda muškarca koji je imao 89 godina i žene koja je pet godina mlađa od njega.

– Imao sam slučaj u praksi gdje je došlo do razvoda braka u kojem je muškarac imao 89 godina, a njegova supruga 84 godine. Njih su praunuci doveli da se razvedu. Razlog je bio što je on umislio sebi da ga supruga koja je imala tri moždana udara i infarkt vara sa poštarom. Kako se ne bi dogodila tragedija unuci su ih doveli da se razvedu, prodali su stan i kupili im po jedan manji. To su vam tragične situacije, kaže Alić.

Kako dalje tvrdi, postoje primjeri mladih bračnih parova koji ne dočekaju ni prvu godišnjicu braka, a razvedu se. U tim slučajevima, kao najčešći razlog razvoda navodi ekonomsku situaciju.

Allić iz svoje prakse kaže da nekada razvod braka može biti teži slučaj od krivičnog djela ubistva.

– To su vam slučajevi kada najčešće muškarac insistira da dobilje starateljstvo nad djetetom u odnosu na ženu, a pri tome nema dokaza da je on sposobniji da uzdržava dijete i vodi računa o njemu. To bude veliki problem. Takvi muškarci pretežno imaju više novca i izdvajaju ga kako bi ugrozili ženu jer smatraju da je ukoliko dobiju starateljstvo nad djetetom na neki način osveta. To su teške situacije kojih nažalost ima. Advokati u ovim slučajevima zastupaju naravno interese svojih klijenata ali na kraju dijete se traumatizira i prolazi raznorazne psihološko-psihijatrijske procjene itd… Advokati zarađuju i svi trpe, a najviše porodica kao osnovna ćelija društva’ kaže Alić.

Najčešći uzroci razvoda braka su preljube, zatim ovisnosti (alkoholizam, ovisnost o drogama ili kocki) kao i ekonomska situacija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.