Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Nastao haos”: Za govornicu izašao u šubari s kokardom i prekinuo zasjedanje Skupštine

Screenshot_6

Sjednica Skupštine Novog Sada jučer je prekinuta nakon što se za govornicom pojavio Saša Novaković, odbornik Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS) koji je izjavio da su komunizam i fašizam isto.

Naime, skupština je razmatrala prijedlog o podizanju spomenika “Nevinim žrtvama 1944/45” po prijedlogu Saveza vojvođanskih Mađara, a SRS, DS i “Dosta je bilo” su i prije sjednice najavili da neće podržati podizanje takvog spomenika.

Od odbornika koji su se usprotivili podizanju spomenika je napomenuto i da u predlogu nema ni jedne rečenice koja objašnava potrebu da se on postavi. Neki su predložili da se tačka skine sa dnevnog reda i promijeni tako da to bude spomenik za sve nevine nastradale do 1941. do 1945. i da natpis ne bude samo na srpskom, mađarskom i njemačkom, nego i hebrejskom i romskom, ali to vlast nije uzela u razmatranje.

Pravi haos je nastao kada je izašao Novaković koji je stavio kapu sa četničkom kokardom i rekao da je komunizam isto što i fašizam, što je izazvalo pravu pometnju u skupštinskoj sali.

Odbornici LSV, SRS i DS su reagovali tako što su uzeli riječ i naveli da ne mogu da se izjednačavaju komunizam i fašizam i da se u Skupštini Novog Sada radi revizija istorije. Odbornici SPS se nisu oglašavali već se demonstrativno izašli iz sale, a posle glasanja sito su učinili i odbornici DS-a. Iz vladajuće SNS se niko nije oglašavao.

Na kraju, na samom glasanju, odluka je usvojena sa 41 glasom odbornika SNS, POKS i SVM, što je tek za dva glasa više od polovine i prvi slučaj u ovom sazivu da vladajuća koalicija nije glasala složno.