Taj ludi svijet

Luksuzni hotel

Novo kinesko čudo je građevina sa 16 spratova ispod zemlje

17/11/2018

Hotel "Intercontinental Shanghai Wonderland Hotel" izgrađen je u dubokoj jami nekadašnjeg rudnika

Luksuzni hotel koji će biti otvoren u utorak u Šangaju nudi gostima s dubokim džepom šansu za veoma dubok san, javlja AP.

Hotel “Intercontinental Shanghai Wonderland Hotel” izgrađen je u dubokoj jami nekadašnjeg rudnika, tako da je 16 od njegovih 18 spratova ispod nivoa zemlje, a dva su pod vodom.

“Projektovao sam mnogo različitih tipova zgrada u Velikoj Britaniji, Evropi, Dubaiju i drugde, ali ovo je nešto potpuno drukčije i postalo je skoro moje životno djelo, zbog čega mogu da kažem da je to vjerovatno najznačajnija građevina koju sam projektovao”, rekao je glavni arhitekta Martin Jochman, poznat po neboderu Burj Al-Arab u Dubaiju.

Realizacija projekta počela je 2006. godine, ali je njegov završetak odlagan više puta, najviše zbog tehničkih zahtjeva, kao što su strogi propisi u vezi sa zaštitom od zemljotresa i održavanjem nivoa vode.

Zvaničnik Uneska Mixhael Croft ocijenio je hotel sa 336 soba kao model održivog razvoja.

“Mogli smo da napustimo rudnik, ali nismo. Pretvorili smo ga u dragocjenost”, rekao je Su Šitan, potpredsjednik građevinske grupe Šimao iz Hongkonga koja je podigla hotel.

Hotel je podignut u Songđijangu, u blizini šangajskog međunarodnog aerodroma Hongćijao. Cijene noćenja kreću se od 530 do 860 dolara, navodi AP.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.